Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Samtalen faller samman samtidigt som Blinken lämnar.” Hör SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg om de kollapsade samtalen. Foto: SVT

Vapenvilan är över: ”Stridsflyg opererar i Gaza”

Uppdaterad
Publicerad

Striderna har återupptagits i Gaza efter en veckas vapenvila. Israel anklagar Hamas för att ha brutit den.

– Det var många som hade hoppats på att en ny överenskommelse skulle nås, säger Stefan Åsberg, SVT:s utrikesreporter på plats i Israel.

Israels militär meddelade på morgonen att man återigen slagit till med stridsflyg mot norra Gaza. Detta efter raketattacker mot Israel från området.

Vapenvilan höll från den 24 november till i dag, den 1 december. Terrororganisationen Hamas, som styr på Gazaremsan, har släppt ett hundratal av gisslan och Israel har frigivit omkring 240 fängslade palestinier efter medlade förhandlingar.

Sammanbrottet i samtalen kan sammanfattas i två delar, enligt Stefan Åsberg.

– Enligt uppgifter här i Israel har Hamas återigen presenterat en lista över vilka som ska friges i gisslan där döda personer fanns med. Det accepterade inte Israel, säger han.

– Den andra delen handlade om att faktiskt sköts två raketer mot Sderot i den södra delen av Israel från Gaza. Det skedde ungefär 20 minuter innan deadlinen skulle löpa ut. Nu hör vi att israeliska stridsflyg återigen opererar över Gaza.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bombardemang av Gazaremsan – timmarna efter att vapenvilan löpt ut. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.