Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israel utökar markoffensiven – hör Anders Persson om hur situationen kan utvecklas Foto: Reuters/SVT

Israels markoffensiv skiftar fokus – ny fas i kriget inledd

Uppdaterad
Publicerad

Israel utökar sin militära markoffensiv till de södra delarna av Gaza. Men den nya fasen av kriget blir troligtvis lugnare än tidigare, tror statsvetaren Anders Persson.

– Det finns uppgifter om att USA nästan tvingat Israel att gå långsammare fram, säger han.

Vapenvilan mellan Hamas och Israel har inte förlängts och nu utökar Israel sin militära markoffensiv.

– Vi ser en andra fas både med flygbombningar och markoffensiv som riktar in sig på de södra delarna av Gaza, säger Anders Persson, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Den israeliska militären uppger på måndagen att operationen i norra Gaza är nära att uppnå sina militära mål och att man nu utökar markoffensiven till de södra delarna av Gazaremsan.

Fortsatt humanitär katastrof

Då stora delar av norra Gazas befolkning har flytt söderut är södra Gaza nu mycket mer tätbefolkat än innan. Det kommer innebära stora utmaningar för de inblandade aktörerna och av allt att döma en fortsatt humanitär katastrof för civilbefolkningen menar Anders Persson:

– Jag har svårt att se att Israel ska kunna strida i södra Gaza så som man gjort i norra Gaza där en stor del av civilbefolkningen har flytt. Där en stor del av hemmen har förstörts.

Möjligt att vi ser mildare framtoning

Södra Gaza har under natten till måndag utsatts för intensiva bombningar och en talesperson från Unicef beskriver det ”de värsta bombningarna hittills under kriget”.

Men trots det tror Anders Persson att denna andra fas av kriget kan komma att bli lugnare än hur det varit innan.

– Det finns uppgifter om att USA nästan tvingat Israel att gå långsammare fram och ta civilbefolkningens välbefinnande i beaktande. Det är möjligt att vi får se en mildare framtoning i södra Gaza än vad vi har sett hittills i kriget där många civila har dött, säger Anders Persson.

– Man kan tänka sig att Israel kommer att strida i mindre områden åt gången. Man kan tänka sig att israel kommer att varna folk som bor i hus innan de attackeras, säger Anders Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.