Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingen vill säga att 1,5 gradersmålet är kört – men varför? SVT:s klimatreporter förklarar i videon. Foto: Jaqueline Balcer Bednarska/SVT

Därför är det kört att klara 1,5-gradersmålet

Uppdaterad
Publicerad

Varför säger nästan alla på klimatmötena att det fortfarande går att nå 1,5-gradersmålet – när det inte finns något som tyder på det? SVT:s klimatreporter Calle Elfström förklarar i videon ovan.

När alla länder nu möts i Dubai för FN:s stora klimatmöte COP28 är målet att den långvariga snittemperaturen inte får stiga mer än 1,5 grad. Det enades man om på mötet i Paris 2015.

Där sattes målet att hålla uppvärmningen ”gott och väl under två grader med sikte på 1,5 grad”. Målet är bindande, men länderna kan inte tvingas. För att nå dit måste alla länder lämna in frivilliga klimatplaner vart femte år.

Undermåliga planer

Klimatplanerna har varje år varit för dåliga och i Dubai ska man för första gången göra en avstämning, och besluta om hur det ska skärpas.

Samtidigt ökar också utsläppen för varje år, och målet på 1,5 grad har blivit svårare och svårare att nå. Hittills i år är det 1,43 grader varmare, en uppvärmning tillfälligt förstärkt av El Nino-effekten.

SVT:s reporter går igenom klimatmålet – och retoriken kring det – i videon ovan.

Vad händer med klimatet i framtiden? Hur ska vi lösa klimatkrisen? Vilka platser i världen är mest sårbara? Här anmäler du dig till SVT:s klimatbrev för senaste nytt om klimatförändringarna och dess konsekvenser, i din mejl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.