Därför är det viktigt att hitta ”patient zero”

Uppdaterad
Publicerad

I Wuhan letar WHO:s experter på svar på coronavirusets ursprung. Det mesta tyder på att viruset på något sätt tagit sig från djur till människa men det är viktigt att vet var det började och vilket som var det första fallet, en patient zero.

Själva termen ”patient zero” är problematisk och bygger på en felläsning från aidsepidemin på 80-talet.

Termen har kommit att betyda den första människan som smittades av en viss sjukdom, men används ofta slarvigt. I bland för första personen i ett nytt land med ett virus eller ibland till och med på en arbetsplats. Det kan även bli ett stigma kopplat till termen.

– Det är lätt att man skyller på en viss individ även om viruset sprids via en slump. Det är viktigt att inte utpeka skuld, säger Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin.

Samtidigt är det viktigt att veta hur viruset uppkom för att förstå hur vi ska skydda oss i framtiden.

– Det måste vi veta mer om och det WHO-gruppen har som uppdrag, säger Johan von Schreeb, som jobbat med likande insatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet