Därför är Norge hetare än Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Norgehistorier, lusekoftor och så en klapp på huvudet – länge var det Sverige som såg sig som storebror åt Norge men nu tycks rollerna vara de omvända. I dag firar Norge ”syttende mai” och listan på varför Norge gått om Sverige är lång.

Norrmännen är världens lyckligaste folk – enligt en rapport från FN i år. Och det trots sjunkande oljepriser. Sverige hamnar på plats tio på listan. Dessutom har vi i Sverige högre arbetslöshet än Norge och sämre statliga finanser.

Men det är inte bara när det gäller hårda siffror och statistik som Norge ligger bättre till än Sverige. Även sportsligt har Norge kört om oss, det är framförallt inom längdskidor som de har dominerat de senaste säsongerna.

Från Skam till Marcus & Martinus

Inom kulturens värld går det också spikrakt uppåt för Norge. Den norska TV-serien Skam har blivit den mest sedda serien någonsin på SVT Play och rättigheterna har sålts till bland annat USA. Andra stora exportframgångar inom kulturen är författaren Karl Ove Knausgård som översatts till 18 språk och vunnit flera internationella priser och utmärkelser.

Men den absolut största exporten från Norge just nu måste ändå vara tvillingbröderna Marcus & Martinus. De har tagit fansen med storm de senaste året och sålt ut Globen två gånger om. De beskrivs ofta som Skandinaviens största tonårsidoler.

Listan över varför Norge är hetare än Sverige just nu må vara något ovetenskapligt belagd. Men, det är trots allt ”syttende mai” i dag och Norge förtjänar att hedras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.