Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s mellanösternkorrespondent berättar om läget i Israel efter premiärministerns uttalande.

Därför backade Netanyahu från det kritiserade lagförslaget

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu går delvis oppositionen till mötes när han skjuter upp det kritiserade lagförslaget om en rättsreform i landet. Många demonstranter som SVT talat med vill dock fortfarande se ett totalt tillbakadragande av lagpaketet.

– Ingen vi har pratat med litar på hans ord, man vill se säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid, på plats i Tel Aviv.

Generalstrejken som riskerade lamslå Israel totalt, med nedstängda banker, hamnar och butiker, blåstes av efter Netanyahus tal under måndagskvällen. Premiärministern bekräftade då att han tar en paus i försöken att få igenom rättsreformen.

– Det har varit oerhört dramatiska dagar i Israel. I helgen de största protesterna någonsin och vi har sett omfattande protester i tre månaders tid, säger Samir Abu Eid.

Vill föra dialog med oppositionen

Signalen från Netanyahu är att situationen behöver lugnas ned, han säger sig vilja föra en dialog med oppositionen och nå en bred överenskommelse. Om det kommer att lugna demonstranterna återstår att se.

Kritiken mot rättsreformen, som ger parlamentet mer makt på bekostnad av domstolarna, har vuxit i omfattning. Även delar av militären har motsatt sig förändringen.

– Delar av försvaret, även reservister, har sagt att de inte tänker inställa sig till övningar. Det handlar om hundratals stridspiloter. Det här har skakat om regeringen och försvarsmakten, säger SVT:s korrespondent.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det pågår massiva protester i Israel – anledning är ett kritiserat lagförslag som bland annat skulle skydda den korruptionsåtalade premiärministern Benjamin Netanyahu från att avsättas. Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.