Lantbrukaren Nicolas Meunier tänker lägga sin röst på högerpopulistiska Nationella Frontens kandidat Marine Le Pen i det kommande presidentvalet. Foto: Fanny Härgestam

Le Pens löften går hem hos franska bönder

Publicerad

I det franska presidentvalet spås högerpopulistiska Nationella Frontens kandidat Marine Le Pen göra sitt bästa val hittills. En grupp som partiet har stärkt sitt stöd hos är jordbrukarna, en politiskt viktig sektor som sedan ett par år befinner sig i kris och som sätter sitt hopp till Le Pens löften.

Det ångar ur kornas munnar denna kalla morgon medan mjölkbonden Nicolas Meunier låter mjölka sina 50 djur. Han tog över gården efter sina föräldrar för sex år sedan, som familjens fjärde generation i branschen. Och han är livrädd att bli den sista. 

–Jag tar hand om mina kor för jag älskar det, jag njuter av det. Men jag tjänar inte ett öre längre, säger fyrabarnspappan. 

Känner sig sviken av politkerna  

Sedan ett par år tillbaka befinner sig det franska jordbruket i kris. Utbudet på mjölk i EU är stort och mjölkpriset har sjunkit, vilket ger jordbrukare som Nicolas Meunier mindre intäkter.  

Han har inte tagit ut lön sedan april förra året, och gick med förlust på flera hundratusen kronor förra året. Om det fortsätter så här kommer gården behöva stänga igen, menar han. 

–Jag jobbar 70 timmar i veckan och tjänar ingenting. Vet makthavarna det? Är det normalt? De har inte gjort någonting för oss, säger Nicolas Meunier. 

Han är besviken på de politiker han har röstat på i tidigare val inte gått in och tillräckligt stöttat jordbrukare som han själv, och tänker därför rösta på högerpopulistiska Nationella Frontens kandidat Marine Le Pen i Frankrikes presidentval i vår. 

–Marine Le Pen är inte rädd för att komma och träffa oss jordbrukare. De andra kandidaterna pratar inte om oss, jag vet knappt vad som finns i deras program om jordbruk, säger han.

Nicolas Meuniers dotter hälsar på en av gårdens nyfödda kalvar. Foto: Fanny Härgestam

Många valde att inte rösta 

Över hälften av landets jordbrukare – som inte ens utgör en tiondel av väljarkåren men som är en politiskt viktig grupp i Frankrike – röstade inte alls i det förra presidentvalet 2012.  

Bland dem som gjorde det stödde de flesta högerpartiet Les Républicains, som länge varit det största partiet hos franska lantbrukare. 

Men Nationella Fronten har norpat jordbruks-väljare från den traditionella högern sedan 2012. En viktig anledning är att Marine Le Pen lovar att hon som president skulle prioritera de hon kallar Frankrikes “bortglömda” invånare i mindre städer och byar på landsbygden, som ser den lokala ekonomin och samhällstjänster som skola och sjukvård urholkas. 

Trots att lantbrukaren Nicolas Meunier arbetar många timmar på gården kan han inte ta ut någon lön. Foto: Fanny Härgestam

Enligt en ny opinionsmätning uppger 35 procent av jordbrukarna att de i årets val tänker lägga sin röst på Le Pen, som vill lämna EU. 

Franska bönder stora bidragstagare 

Frankrike är det land som får mest pengar från EU:s jordbrukspolitik, nio miljarder euro. Kritikerna menar att Marine Le Pen aldrig kommer kunna skaka fram liknande summor att stödja jordbrukarna  i ett Frankrike utanför EU. Vad tänker Nicolas Meunier om det? 

–Ja men vad betyder egentligen EU:s jordbrukspolitik för oss? Vi vill inte ha bidrag utan vi vill kunna leva på våra produkter och av vårt arbete, säger han.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet