Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Paasikivi: ”Juvelen i Putins tsar-krona” Foto: Twitter/SVT

Paasikivi: Därför attackerar Ukraina Krim så intensivt

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina har intensifierat attackerna mot Krim den senaste tiden. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi menar att insatserna mot halvön är en del av den ukrainska strategin. Dels vill man befria landet, men man vill också göra situationen ohållbar för ryssarna.

Ukraina har genomfört  flera attacker mot Krim. Bland annat har de förstört viktiga luftförsvarssystem och utfört attacker mot den ryska Svartahavsflottan i Sevastopol.

– Här har man fått en oerhörd effekt som kostar mycket i pengar naturligtvis, men framförallt i rysk militär förmåga, säger Joakim Paasikivi.

De framgångsrika ukrainska angreppen väcker frågan om landet gör sig redo att återta Krim, som Ryssland annekterade 2014. Joakim Paasikivi tror att landets förmåga att göra det just nu är låg.

– Däremot kan man höja priset för Ryssland att behålla Krim: Skapa problem för dem, skära av det, påverka logistiken, slå mot baserna, säger han.

Se också hela Kriget i veckan om den senaste nyhetsutvecklingen i kriget i Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.