Därför intervjuar Agenda Madeleine Albright

Publicerad

Madeleine Albright var USA:s första kvinnliga utrikesminister från 1997 till 2001 under president Bill Clinton. Hon är krigsflyktingen från Prag som nådde den allra högsta toppen i amerikansk diplomati.

Som barn tvingades hon fly undan Hitlers härjningar men fick först långt senare som vuxen veta att flykten berodde på hennes judiska börd.

Madeleine Albright hade som amerikansk utrikesminister en ledande roll under Balkankriget i samband med Nato:s bombningar av serbiska mål för att förhindra övergreppen på Kosovos etniska albaner. Än i dag ses Madeleine Albright som en legendarisk person i USA när det gäller utrikespolitik. Det gör henne extra intressant att intervjua för Agenda.

Hennes åsikter är högt respekterade, inte minst inom det demokratiska partiet. Madeleine Albright har också skrivit ett flertal böcker. I sin senaste; ”Fascism, en varning” utgår hon från sina egna barndomsupplevelser från ett krigshärjat Europa. Hon menar att vi inte lärt av historien. Fascism och auktoritära ledare är i dag ett större hot mot internationell fred och rättvisa än vid något annat tillfälle sedan andra världskrigets slut.

Hon riktar i boken en stark varning till Europa, där hon bland annat listar likheter mellan diktatorer och USA:s nuvarande president Donald Trump. I samband med lanseringen av den nya boken har Agenda fått möjlighet att intervjua Madeleine Albright. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet