Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Männen som fortfarande är på är på fri fot bedöms som farliga, enligt SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick. Foto: SVT

Därför jagar polisen RAF-pensionärerna just nu

Uppdaterad
Publicerad

De tre terroristerna har hållit sig undan polisen i över 30 år och är nu i pensionsåldern. Men efter att tyska polisen fått in hundratals nya tips har sökandet intensifierats och en av dem gripits.

– Det finns en förhoppning att kunna klara upp några av de mord som begicks när de fortfarande var aktiva terrorister, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Under söndagen var det stort polispådrag i stadsdelen Friedrichshain i Berlin, Tyskland. I en container i ett industriområde hittade man vad man tror är en av de eftersökta terroristernas bostad.

Anledningen att detta sker just nu är ett tv-program om Röda armé-fraktionen (RAF), känd som Baader-Meinhof-ligan, som sändes för några veckor sedan.

– Man påminde tittarna om deras brott och man visade fantombilder på hur de kan se ut idag. Det gjorde att tittare började ringa in med tips, säger Wendick.

Kalasjnikovs i lägenheten

En av terroristerna i den eftersökta trion, Daniella Klette, greps förra veckan i Kreuzberg. Hon har lyckats hålla sig undan under hemlig identitet i 30 år.

– Hon har bott i en vanlig lägenhet med hjälp av ett förfalskat italienskt pass, säger Wendick.

För att försörja tillvaron i underjorden misstänks Klette, tillsammans med de två männen, ha begått rån mot värdetransporter och banker.

– RAF-pensionärer är inga gamlingar med rullator. Hon hade Kalasjnikovs och pistoler i sin lägenhet, säger Wendick.

Misstänkta för mordförsök

Männen som fortfarande är på är på flykt, Ernst-Volker Staub och Burkhard Garweg, bedöms som farliga. De var med i RAF under en period då terrorgruppen genomförde flera mord och rån.

– I vilken grad de var inblandade i de här morden är inte utrett men de är misstänkta för mordförsök, säger Wendick.

Se mer om vilka Baader-Meinhof-ligan var i detta klipp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mord, Ambassadockupation i Stockholm och flygplanskapning – vilka är Röda armé-fraktionen, eller Baader-Meinhof-ligan som de också kallas? SVT Nyheter reder ut i klippet. Foto: SVT arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.