Förra veckan var en blodig sådan i Afghanistan, med flera dödliga attentat i storstäder. Med beskeden om ännu en attack i Kabul i morse så står det klart att även denna vecka inletts på liknande sätt.
Våldet som skakar Afghanistan sätter fingret på en besk sanning för regeringen i Kabul och dess västallierade: Trots över 16 år av kostsamt krig har talibanerna inte besegrats. Tvärt om är de i delar av landet på frammarsch samtidigt som terrorgruppen IS slagit rot.
Varför nu?
Terrorattacker är inget nytt i Afghanistan och tusentals civila dör årligen i attentat. Men några avgörande faktorer kan ha bidragit till antalet attacker på senaste.
Det första är motsägelsefullt nog att USA:s president Donald Trump gett order om upptrappat stöd till den afghanska militären men tonvikt på flygbombningar. Syftet är att tvinga talibanerna till förhandlingsbordet, men en del bedömare framhåller att strategin också fått talibaner att prioritera gerrillakrig i stadsmiljö där de inte är sårbara för stridsflyg.
En andra faktor är just det att förhandlingar kan vara på gång. För även om målet är någon sorts fredlig lösning så vill stridande parter i regel stärka sin hand så mycket de bara kan inför samtal, vilket i sin tur kan bidra till eskalering.
”Under belägring”
En tredje är helt enkelt opportunism. IS har goda skäl att försöka expandera i Afghanistan när man lidit stora förluster i framför allt Syrien och Irak, och liksom talibanerna utnyttjar de förstås centralregeringens svaghet.
President Ashraf Ghani beskrev det härom veckan som om hans regering är ”under belägring”. Det finns 21 internationella terrorgrupper verksamma i landet, sade han till amerikanska CBS.
Ännu mer besvärande var hans nästa medgift: den afghanska armén som omvärlden investerat så mycket i skulle inte klara sig ens ett halvår utan USA:s stöd.
– Ja. Eftersom vi inte har pengar, säger Ghani nästan plågat till reportern.
Oro inför våroffensiv
Att helt besegra talibanerna är förstås vad såväl västländer som centralregeringen i Kabul helst skulle önska. Men med tanke på att talibanerna visat prov på mycket stor uthållighet, och att ingen tydlig plan för att besegra dem finns, så pekar allt mer mot någon sorts trevande förhandlingar.
På kort sikt finns däremot inga tecken på att terrorattacker kommer att avta. Och med vintern på väg mot sitt slut växer redan nu oron för att det snart kan bli ännu värre om, eller snarare när, talibanerna utropar sin årliga våroffensiv.