Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kraftig explosion i Kabul – flera dödade och skadade

Publicerad

Över 100 personer har dödats och 158 har skadats i en bilbomb i Afghanistans huvudstad Kabul, uppger internationella nyhetsbyråer. En ambulans ska ha sprängts vid en vägspärr, enligt vittnesuppgifter.
Sveriges ambassad i Afghanistan ligger cirka 400 meter från explosionsplatsen, men all personal är i säkerhet, enligt UD.

– Vi känner till att explosionen har inträffat och vår ambassad i Kabul följer händelsen. I nuläget har vi inga uppgifter om skadade svenskar, säger Fredrik Nordin på UD:s presstjänst till SVT Nyheter.

Den kraftiga explosionen inträffade i närheten av det område där många utländska ambassader och myndighetsbyggnader finns. Enligt ett vittne till nyhetsbyrån Reuters är det en bilbomb i en ambulans som utlösts vid en av polisens vägspärrar.

– Jag talade precis med mina kollegor och kompisar och Kabul som bekräftade att den här sprängningen hördes i stora delar av staden. Mina kollegor pratade om en otrolig panikstämning i staden, säger SVT Nyheters korrespondent Stefan Åsberg.

”Rivalitet mellan IS-anhängar och talibaner”

Enligt nyhetsbyrån AP har talibanerna tagit på sig dådet.

– Det råder alltid en tvekan om vilka grupper som ligger bakom de här avskyvärda dåden. Ofta är tar de på sig mer än vad de har ansvar för, eftersom det finns en rivalitet mellan IS-anhängare och talibanrörelsen i Afghanistan. Vilka som ligger bakom det kan vi inte säga än, säger Stefan Åsberg.

På lördagsmorgonen utfärdades en säkerhetsvarning om att terrorgruppen IS planerar att utföra aggressiva attacker mot livsmedelbutiker, affärer och hotell där utlänningar ofta vistas, rapporterar AFP.

– Det finns en hotbild som har förstärkts den senaste tiden. Speciellt eftersom talibanerna är under press i Afghanistan. USA har ju ökat sitt stöd till säkerhetsstyrkorna i landet vilket gjort att man har kunnat öka pressen på talibanerna i landet, säger Stefan Åsberg.

Rädda barnen attackerades nyligen

För några dagar sedan attackerades Rädda Barnens anläggning i Jalalabad och förra helgen dödades flera personer när gärningsmän gick till angrepp mot ett lyxhotell i Kabul. Den sistnämnda attacken tog talibanerna på sig ansvaret för.

Foto: Google/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer