• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Därför kan våren kan slå till snabbt i Arktis – forskarna jagar varma vindar kring Nordpolen

Uppdaterad
Publicerad

På söndag lämnar isbrytaren Oden Svalbard och sätter kurs mot Nordpolen. Uppdrag: fånga varma vindar. En internationell forskningsexpedition ska försöka få svar på hur snabbt våren kan komma i Arktis och vilken roll de ”atmosfäriska floderna” har.

Havsisen kring Nordpolen blir allt mindre och tunnare i takt med att klimatet blir varmare. Ytan har minskat med omkring 40 procent sedan 80-talet, och är sommartid mindre än på 1 000 år.

Även under den här vintern har det varit ovanligt lite is i Arktis. Så forskarna på isbrytaren Oden, som nu beger sig ut på en ovanligt tidig expedition, vet inte exakt vad som väntar och om de kommer att kunna åka dit de vill i jakt på ”atmosfäriska floder”. De ska följa väderprognoserna och sicksacka genom området.

Klimatkrisen

– Det har inte hänt förut, det är ingen som har testat. Det finns ju flera svårigheter. För det första måste prognosen vara rätt och det kanske inte alltid är fallet. Och för det andra så måste vi kunna ta oss dit vi behöver och det kanske inte går beroende på hur långt det är och hur isen är. Så det vet vi inte men vi tror att det går, säger Michael Tjernström som är klimatforskare på Stockholms universitet och expeditionsledare.

Oden ska under sex veckor röra sig mellan Svalbard och Nordpolen i jakt på varma luftströmmar Foto: Stockholms universitet

Oden ska söka upp de strömmar av varm och fuktig luft som kommer in söderifrån. Då kan forskarna göra mätningar som kan ge svar på vad de så kallade atmosfäriska floderna betyder för issmältningen och hur fort våren kan komma. Forskarna misstänker att det är de här strömmarna som kickstartar avsmältningen och gör att vintern tippar över till sommar.

Hur det funkar och mer om det tinande Arktis kan du se i videon.

Odens Arktisexpedition 2023

Projektet ARTofMELT2023 (Atmospheric rivers and the onset of Arctic melt) är en internationell tvärvetenskaplig forskningsexpedition. Forskningen görs från den svenska forskningsisbrytaren Oden i centrala Arktiska oceanen.

Oden seglar den 7 maj från Longyearbyen på Svalbard, Norge, med 40 forskare från Sverige, Finland, Schweiz, Tyskland, Storbritannien och USA, ett 10-tal logistikpersonal, läkare, helikopterbesättning, konstnär och omkring 20 besättningsmedlemmar. Expeditionen pågår under sex veckor.

Isbrytaren Oden ägs av Sjöfartsverket, men används under somrarna av Svenska Polarforskningssekretariatet för expeditioner till Arktiska oceanen.

Källa: Stockholms universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet