Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rein Pella, artilleriexpert och lärare vid Försvarshögskolan, varför Ryssland nu har vänt sig till Nordkorea för vapenköp och vad det kan få för betydelse. Foto: SVT/TT

Experten: Därför köper Ryssland vapen av Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland köper in miljontals raketer och artillerigranater från Nordkorea, enligt USA:s underättelsetjänst. Artilleriexperten Rein Pella tror att den största anledningen är att Ryssland börjar få slut på ammunition.

– Därför vänder man sig till Nordkorea – för att man börjat få sinande lager, säger han.

En amerikansk tjänsteman, som talade under anonymitet, säger att köpet tyder på att ”den ryska militären fortsätter att lida av allvarlig försörjningsbrist i Ukraina, delvis på grund av exportkontroller och sanktioner”, skriver AP.

Nordkorea och Ryssland har närmat sig varandra under det senaste året. I juli blev Nordkorea exempelvis det enda landet i världen förutom Ryssland och Syrien som erkände självständigheten för utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina.

”Effekt av dålig planering”

Enligt Rein Pella, artilleriexpert och lärare vid Försvarshögskolan, är köpet framför allt en effekt av dålig planering från den ryska sidan.

– Man har kanske inte fabriker längre som kan tillverka ammunition i den mängden, säger han.

Hör artilleriexperten Rein Pella om varför Ryssland köper vapen av Nordkorea i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer