Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Straffkoloni, nickelfyndigheter och tidigare våldsamheter – se bakgrunden till händelserna på ögruppen. Foto: Nicolas Job/AP/Delphine Mayeur/AFP

Därför rasar upplopp i Nya Kaledonien

Uppdaterad
Publicerad

Nödläge, Tiktok-förbud och hundratals soldater. Det är Frankrikes svar på de protester som drabbat ögruppen Nya Kaledonien.

• Ilskan över Frankrikes planerade förändringar gällande röstberättigande till regionalval har lett till Nya Kaledoniens värsta protester på fyra årtionden.

• Lagändringen ska ge invånare som bott i Nya Kaledonien i minst tio år rösträtt, vilket har fått ursprungsbefolkningen att protestera eftersom de ser det som ett hot mot deras inflytande.

• De våldsamma protesterna blossade upp den 13 maj i samband med att Frankrikes nationalförsamling skulle införa de nya reglerna. Byggnader och bilar har satts i brand, butiker har plundrats och skottlossning har hittills lett till sex dödsfall och hundratals skadade.

• Separatister tillhörande ursprungsbefolkningen har satt upp vägspärrar med hjälp av brända bildäck. Enligt vittnesuppgifter sågs män på gatorna med balaklavor och stora pinnar.

• Ögruppens flygplats har stängts för kommersiella flygningar. Över 3 000 turister är fast på ön och det rapporteras att de börjar få slut på mat.

• Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte in soldater mot de våldsamma upploppen för att skydda flygplatser och hamnar. Det lokala styret har också blockerat Tiktok – en åtgärd som underlättades av att territoriet bara har en mobiltelefonoperatör.

• Den 17 maj anlände förstärkningar i form av runt 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser till ögruppen. Hundratals ”upprorsmakare” har redan gripits, enligt franska myndigheter, och ett utegångsförbud har införts.

• Med anledning av upploppen har Frankrike, som står värd för sommarens OS, meddelat att den olympiska elden inte kommer att passera Nya Kaledonien som planerat.

• Efter en veckas oroligheter har franska styrkor den 19 maj inlett ”en större operation” med 600 militärpoliser för att ta tillbaka kontrollen över den väg som förbinder huvudstaden Nouméa och den internationella flygplatsen.

Varför protesterar invånarna? Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.