Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frankrike ökar sin militära närvaro i Nya Kaledonien. Över 600 soldater har skickats till ön i Stilla havet. Foto: Reuters/AFP

Franska militärer ska stoppa upploppen i Nya Kaledonien

Uppdaterad
Publicerad

600 tungt beväpnade franska militärer ska säkra vägen som förbinder huvudstaden och flygplatsen i Nya Kaledonien. Över 3 000 turister är fast på huvudön och har börjat få slut på mat.

Sex personer har hittills dött i upploppen och den franska inrikesministern Gérald Darmanin har meddelat att 600 militärer sätts in i vad som beskrivs som en ”stor insats”.

Upploppen, som pågått i snart en vecka, ska dock ha lugnat sig något. Utegångsförbud från klockan sex på kvällen till klockan sex på morgonen ska nämligen ha fungerat för att lugna ner stämningen. Situationen kan dock inte ses som över, enligt huvudstaden Nouemas borgmästare Sonia Lagarde.

”Vi är långt ifrån att återgå till det normala”, sa Lagarde under lördagen. Då beskrev hon även ön som ”under belägring”.

Nya Kaledonien ligger i Stilla havet, omkring 1 200 kilometer öster om Australien. Foto: SVT Grafik

”Barnen är hungriga”

De 3 200 turister som är fast i ögruppen under väntan på att flygplatsen återigen kan öppna börjar få brist på mat. Australienska turister, som Reuters pratat med, säger att de har fått börja ransonera den mat de har.

– Barnen är definitivt hungriga, men vi har inte mycket av mat att ge dem, säger den australienska turisten Joanne Elias till Reuters.

Styret i Nya Kaledonien sa i fredags att de hade mat på ön som ska räcka i två månader. Svårigheten är enligt dem bara att distribuera ut maten.

Olympiska elden undviker ön

Då OS hålls i Paris under sommaren är det tänkt att den olympiska facklan först ska vandra genom merparten av Frankrikes territorium.

Efter upploppen har dock Nya Kaledonien strukits från listan. Ett politiskt beslut som tagits av den franska premiärministern Gabriel Attal.

Upploppen startade med anledning av en ny lag som ger fler personer rösträtt. Ursprungsbefolkning, som länge känts sig förbisedda, har rasat då de befarar att detta skulle ge dem mindre inflytande.

Se och hör mer om upploppen samt landets historia i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Straffkoloni, nickelfyndigheter och tidigare våldsamheter – se bakgrunden till händelserna på ögruppen. Foto: Nicolas Job/AP

Fakta: Nya Kaledonien

  • Nya Kaledonien är en fransk administrativ enhet i Stilla havet.
  • Ögruppen – som med sina runt 270 000 invånare varit franskt territorium sedan 1853 – har flera gånger röstat om självständighet, val som vunnits av nej-sidan.
  • I december 2021 röstade 96,5 procent av väljarna för att stanna som en del av Frankrike, men självständighetssidan bojkottade omröstningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.