Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför fortsätter ryktena om Putins dåliga hälsa, trots att inget har kunnat bevisas. Foto: TT/AP

Därför spekuleras det så mycket om Putins hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Parkinson, demens och leukemi. Ryktena över Vladimir Putins dåliga hälsa går varma. Men påståendena om att Putin skulle vara sjuk saknar bevis, och kan kopplas till ett västerländskt önsketänkade, menar Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.

– Många hoppas på att Putin ska fara illa eller ha hälsoproblem så att kriget ska ta slut. Men tyvärr är det inte så lätt.

Bilder och videos där Vladimir Putin hostar, darrar på handen eller går lite underligt detaljgranskas av media världen över i jakten på svar om Putins hälsa.

– Det är extremt lite som kommer ut. Den enda som egentligen vet något om Putins hälsa är hans personliga läkare, säger Hugo von Essen.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov gick nyligen ut i en ovanlig tv-intervju och tvingades dementera alla rykten om att Putin var sjuk eller döende.

– President Putin framträder offentligt varje dag. Jag tror inte förnuftiga människor ser några tecken på sjukdom eller dålig hälsa.

Kreml har i flera år konsekvent förnekat alla påståenden om att presidenten skulle vara sjuk, men trots det ökar endast sjukdomsryktena.

Varför då? Se några av anledningarna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.