Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Viktigare att slå ryssarna än att broarna är hela”. Se Joakim Paasikivi om varför Ukraina förstör sina egna broar. Foto: SVT

Därför spränger Ukraina sina egna broar

Uppdaterad
Publicerad

I veckan stängdes den sista bron till staden Cherson. Den förstördes av ukrainska raketattacker.

– Ryssland kan inte få in underhåll till sina inringade förband i Cherson och hamnar i en väldigt besvärlig sits, säger överstelöjtnant Joakim Passikivi.

Ukraina är i full gång med att försöka återta den ockuperade staden Cherson, som var den första som intogs av ryssarna när kriget bröt ut. Under torsdagen slog det ukrainska flygvapnet till mot fem ryska positioner runt staden, skriver TT.

– Nu ser vi att Ukraina tagit det strategiska beslutet för att befria de här delarna av landet. Och man har sagt att man ska göra det före septembers utgång, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Kriget i Ukraina

Tre broar har förstörts

Tre broar runt Cherson har beskjutits av ukrainska armén och förstörts så till den grad att inga tyngre fordon kan köra på dem. Om de ryska styrkorna vill ta sig över behöver man istället bygga tillfälliga pontonbroar eller använda färjor.

– Men kapaciteten motsvarar inte alls de fasta broarna, säger Joakim Paasikivi.

Broar vanligt mål

Att försöka slå ut broar eller annan infrastruktur är en vanlig strategi vid krigföring. Enligt Joakim Paasikivi har det gjorts i princip i alla krig sedan man uppfann sprängämnen. Även i Ukrainakriget har man tidigare förstört broar och annan infrastruktur för att försöka bromsa fiendens framfart.

– Det har förstörts en rad broar av båda sidor. Ryssarna har sprängt dem för att ukrainarna inte ska få fram sitt underhåll men också när de drog sig ur vid Kiev för att ukrainarna inte skulle kunna förfölja.

Se Joakim Paasikivi berätta mer om varför man förstör sina egna broar vid krigföring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet