Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så sprider sig strejken i Norden – se genomgången land för land. Foto: Johan Nilsson/TT

Därför stödjer fackförbund i nordiska länder Teslastrejken

Publicerad

Fackförbunden i nordiska länder sätter in sympatiåtgärder till If Metalls strejk mot Tesla då de ser deras sak som sin egen.

Dock kan deras blockader påverkas av Teslaanställda i Tyskland, menar Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap vid högskolan i Skövde.

Fackförbund i Norge, Danmark och Finland har varslat om sympatiåtgärder till If Metalls strejk mot elbilsföretaget Tesla för att få igenom kollektivavtal. Bland annat kommer de inleda en blockad av hamnarna och kommer inte transportera bilarna.

Att strejken når över nationsgränserna beror på att den nordiska modellen bygger mycket på att det finns kollektivavtal, menar Christer Thörnqvist.

– När kollektivavtalen hotas i Sverige så hotas de även i de andra fyra nordiska länderna, säger han.

Att fackförbund går ut i sympatiåtgärder är dock ovanligt. Men att förbunden nu varslar om det beror på att de nordiska ländernas arbetsmarknadssystem är snarlika. Om till exempel If Metalls strejk är laglig i Sverige är liknande åtgärder lagliga i resterande länder.

– I de nordiska länderna bryr man sig inte så noga om nationsgränser i frågan om sympatiåtgärder.

Inga sympatiåtgärder i Tyskland

Däremot är det stramare lagar i resten av Europa. Till exempel i Tyskland där Teslabilarna byggs får de inte gå ut i sympatiåtgärder för då bryter de mot lagen och sina kollektivavtal.

Det betyder att Tesla skulle kunna få anställda att skicka bilarna till Sverige med landsvägstrafik från Tyskland via Danmark. Enligt Christer Thörnqvist skulle sådana åtgärder vara svåra att stoppa av fackföreningarna.

– Detta är givetvis något som komplicerar läget för de nordiska fackföreningarna.

Se mer i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här handlar Teslabråket om. Foto: Benjamin Fanjoy

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.