Teslakonflikten sprider sig till Danmark, när landets största fack varnar om sympatiåtgärder. Foto: Janerik Henriksson/TT

Teslastrejken sprider sig till Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks största fackförbund varslar om konflikt med bilföretaget Tesla, skriver danska TV2.

Det handlar om 3F Transport, som organiserar hamnarbetare och chaufförer, som nu väljer att ta ställning för de svenska fackförbundens kamp för att biljätten ska teckna kollektivavtal.

Varslet innebär att hamnarbetare och chaufförer i Danmark om 14 dagar inte kommer att ta emot eller transportera Teslas bilar som ska till Sverige.

Orsaken till att fackförbundet varslar är att de vill stödja det svenska fackförbundet IF Metalls konflikt mot det amerikanska bilföretaget Tesla. Enligt danska TV2 har facket meddelat den danska arbetsgivarföreningen om sympatiåtgärden.

-Även om man är en av de rikaste människorna i världen kan man inte bara ha sina egna regler. Vi har en del avtal på arbetsmarknaden i Norden och dem måste man följa om man vill göra affärer här, säger 3F Transports ordförande Jan Villadsen till danska TV2.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få en sammanfattning av Tesla-bråket på 60 sekunder. Foto: Benjamin Fanjoy

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.