Foto: Jessica Gow/TT

Solna tingsrätt avslår Teslas begäran – Postnord slipper leverera registreringsskyltar

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagseftermiddagen avslog Solna tingsrätt Teslas begäran mot Postnord att lämna ut elbilsföretagets registreringsskyltar.

– Här handlar det om ett antal registreringsskyltar som inte kommer levereras ut, det bedömdes sammantaget att det inte var tillräckligt bråttom för att fatta ett beslut utan att höra Postnord, säger Patrik Alm, domaren som beslutade i målet, till TT.

Enligt domslutet måste Postnord få yttra sig först och har nu tre dagar på sig. Efter det kommer tingsrätten ta ett nytt beslut om stämningsansökan.

Teslastrejken

Vill inte kommentera domen

När SVT når Postnord vill de inte kommentera domen i detalj.

– Vi kommer granska och bedöma utlåtandet som kom från tingsrätten idag och senare besluta hur vi går vidare, säger Anders Porelius på Postnords presstjänst.

Advokaterna som företräder Tesla vill inte kommentera domen till SVT utan hänvisar till Tesla.

IF Metalls avtalssekreterare nöjd

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä välkomnar tingsrättens beslut.

– Det är bra att PostNord ska få möjlighet att yttra sig. Det svenska regelverket säger att myndigheter inte ska ta ställning i konflikter på arbetsmarknaden. Så vi förutsätter att statliga bolag fortsätter att förhålla sig neutrala, skriver Veli-Pekka Säikkälä i ett mejl till SVT.

Kräver att skyltar delas ut

Det var under måndagen somTesla lämnade in en stämningsansökan mot Postnord för utebliven post.

Stämningsansökan gäller den postblockaden som Seko och ST har lagt mot Tesla. Blockaden innebär att registreringsskyltar till nyregistrerade bilar inte kan levereras.

Blockaden är en sympatiåtgärd till IF Metalls strejk för att få Tesla att teckna kollektivavtal. Enligt Transportstyrelsen innebär nuvarande regelverk att registreringsskyltar inte får delas ut på annat sätt än via Postnord.

Företaget har också stämt svenska staten via Transportstyrelsen och under måndagen fick de rätt av Norrköpings tingsrätt. De beslutade att Transportstyrelsen tillfälligt måste lämna ut registreringsskyltarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Teslas konflikt med IF Metall – sammanfattad på 60 sekunder. Foto: Benjamin Fanjoy

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teslastrejken

Mer i ämnet