Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ett beslut från Norrköpings tingsrätt får nu Tesla rätt och att registreringsskyltarna tillfälligt måste levereras. Foto: SVT

Tesla får rätt – registreringsskyltar ska lämnas ut

Uppdaterad
Publicerad

Tesla får rätt av Norrköpings tingsrätt. Domstolen har beslutat att Transportstyrelsen nu tillfälligt måste lämna ut Teslas registreringsskyltar. Det uppger Transportstyrelsen.

Elbilsbolaget Tesla har i dag lämnat in en stämningsansökan mot Transportstyrelsen med anledning av att företaget inte får tillgång till registreringsskyltar åt sina nya bilar. Blockaden av skyltarna är en följd av de pågående strejkerna mot Tesla i syfte att förmå företaget att teckna kollektivavtal med fackförbundet IF Metall.

I ett beslut från Norrköpings tingsrätt får nu Tesla rätt och registreringsskyltarna måste nu tillfälligt levereras till Tesla.

”Transportstyrelsen har tagit emot ett interimistiskt beslut från Norrköpings tingsrätt att inom 7 dagar samtycka till att Tesla hämtar ut registreringsskyltar direkt från vår skylttillverkare”, det säger Anna Berggrund, direktör för avdelning Fordonsinformation på Transportstyrelsen i en kommentar till SVT.

”Vi på Transportstyrelsen behöver nu analysera beskedet och bedöma vad detta får för konsekvenser för oss och vilka åtgärder som skulle kunna behöva vidtas för att verkställa beslutet. Det är i nuläget för tidigt att säga exakt vad det skulle innebära” fortsätter Berggrund.

Advokaten: ”Inga kommentarer”

Fackförbunden Seko och ST har som en sympatiåtgärd infört en postblockad mot Tesla vilket gör att registreringsskyltar till nya bilar inte kan levereras.

Till Aftonbladet säger Teslas advokat Johannes Ericsson att Transportstyrelsen måste betala böter på en miljon kronor om de inte går med på beslutet inom sju dagar.

När SVT når Johannes Ericsson vill han däremot inte kommentera uppgifterna.

– Jag har inga kommentarer, säger Ericsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.