Foto: SVT

SVT:s utrikeskommentator: Därför vill Trump flytta ambassaden

Uppdaterad
Publicerad

I dag väntas ett beslut från president Donald Trump om att USA flyttar sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, enligt källor från Vita huset.SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström svarar på fem frågor om vad en eventuell flytt skulle kunna betyda och varför frågan är så kontroversiell.

Varför är frågan om var ambassaden ligger så kontroversiell?

– Då måste man backa bandet lite. För nära 50 år sedan annekterade Israel den östra delen av Jerusalem. Israel anser att Jerusalem är deras rättmätiga huvudstad och att staden är odelbar. Samtidigt gör Palestina också anspråk på östra Jerusalem och ser den som sin rättmätiga huvudstad. 

Hur ser omvärlden på Jerusalem?

– För att få fred mellan Palestina och Israel förespråkar världsamfundet en tvåstatslösning och anser att Jerusalem ska stå under internationell förvaltning. Men innan den här konflikten är löst har alla länder valt att lägga sina ambassader i Tel Aviv för att undvika att hamna i denna såriga konflikt. 

Vad sänder det för signaler om Trump väljer att flytta USA:s ambassad till Jerusalem?

– Trump gick till val på att säga att han skulle bli Israels bästa vän. Att flytta ambassaden är ett viktigt steg som av Israel skulle uppfattas som att man erkänner deras rätt till Jerusalem som huvudstad. Palestinierna ser detta som ett hårt slag mot sitt krav om en tvåstatslösning. 

Vad har USA att vinna och/eller förlora på att flytta ambassaden?

– Trump vill uppfylla sitt vallöfte och förbättra relationen med Israel som var mycket frostig under Obamas tid vid makten. Den pro-israeliska lobbyns inflytande i USA är oerhört stark och har drivit frågan länge. 

– Förlusten för USA är att det saboterar deras roll som fredsmäklare i en möjlig fredsprocess. Efter sitt förra besök i regionen i våras backade Trump från en eventuell ambassadflytt. Han lyssnade då på sina rådgivare och sa att det var bättre att avvakta, men nu har han ändrat sig.

– Vad han skulle kunna göra är att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad men avvakta med beslutet att flytta ambassaden.

Vad skulle det betyda för Mellanöstern om ambassaden flyttas?

– Turkiets president Erdogan har sagt att det vore att passera en ”röd linje” – det vill säga en gräns som inte får överskridas utan kännbara följder – att erkänna Jerusalem som israelisk huvudstad. Man har hotat att bryta de diplomatiska förbindelserna med Israel om det sker.

– Arabförbundets generalsekreterare Ahmed Aboul Gheit har varnat för att om USA försöker ändra Jerusalems politiska status vore det ett farligt steg som kan få konsekvenser över hela Mellanöstern. På kort sikt tror man att det kommer leda till våldsamheter i regionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.