Därför vill Trump slopa avtalet med Iran

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har länge kritiserat avtalet som bland annat hans företrädare Barack Obama slöt med Iran kring landets kärnkraftsavtal. Här är tre av skälen till att han vill dra sig ur.

Den 15 juli 2015 slöt USA, Kina, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Tyskland ett avtal med Iran för att hindra landet från att utveckla kärnvapen i åtminstone 10 år framåt. I gengäld lättades sanktioner som hindrat landet från att utvecklas ekonomiskt.  

Avtalet slöts under Barack Obamas tid som president i USA och har länge kritiserats av hans efterträdare Donald Trump.  

USA:s fiende 

Donald Trump ser Iran som en ”ledande stat som sponsrar terrorism” och en fiende till USA. Dessutom anser Trump att Iran förvårar USA:s intressen i länder som Irak och Jemen.  

– Iran är ansvarigt för så mycket instabilitet. Det är en regering som talar öppet om att massmord, utlovar ödeläggelsen av Israel, död åt USA, har Donald Trump sagt till Financial Times.

USA har tappat sitt övertag 

Donald Trump har kallat avtalet med Iran för ”en av de värsta och mest ensidiga uppgörelserna USA har slutit”.

Han tycker att avtalet saknar restriktioner för att provskjuta robotar och säger att inspektörer från FN:s internationella atomenergiorgan, IAEA, som kontrollerar att avtalet hålls, inte har tillräcklig insyn.

Han har också kritiserat att beslagtagna iranska tillgångar till ett värde av miljarder dollar har återlämnats, något som han beskrivit som en eftergift som minskat USA:s övertag. 

Måste försvara Obamas avtal 

Redan under presidentvalskampanjen 2016 lovade Donald Trump att skrota eller omförhandla avtalet. Men han måste enligt amerikansk lag var nittionde dag bekräfta för kongressen att Iran följer avtalet, något som sätter honom i en obekväm sits fyra gånger om året.

När han den 17 juli för andra gången bekräftade att Iran uppfyller sin del av avtalet antydde han att det var sista gången han skulle göra så. 

– Om jag hade fått bestämma hade jag sagt att de inte fullföljer avtalet för 180 dagar sen, sa Donald Trump till Wall Street Journal den 25 juli. Han antydde att det var utrikesminister Rex Tillersson som hade övertalat honom att intyga avtalet.

LÄS MER: Vita huset pressar underrättelse att hitta bevis mot Iran

Vad är Iranavtalet?

Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA, är mer känt som Irans kärnkraftsavtal som landet den 15 juli 2015 slöt med USA, Kina, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Syftet är att hindra Iran från att utveckla kärnvapen i åtminstone tio år framåt. I gengäld har sanktioner som hindrat landet från att utvecklas ekonomiskt lättat. 

Avtalet övervakas av IAEA, FN:s internationella atomenergiorgan, som efter åtta inspektioner hittills i utförliga rapporter slagit fast att Iran fullföljer sin del av avtalet.

Hade avtalet brutits från Irans sida hade sanktioner kunnat återinföras mot landet.  

Om Donald Trump väljer att avbryta överenskommelsen är det upp till kongressen att inom 60 dagar avgöra om ekonomiska sanktioner ska införas mot Iran eller inte. Irans chefsförhandlare Ali Akbar Salehi har sagt att avtalet kan räddas om de andra parterna Frankrike, Tyskland, Kina, Ryssland och Storbritannien fortfarande håller sin del av avtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.