Det var i somras som det upptäcktes att polisens datasystem hade brister vad gäller platsdata Foto: TT

Dataskandal skakar danska rättsväsendet – nu släpps misstänkta fria

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals brottsmål som måste undersökas, ett tillfälligt stopp för platsdata från mobiltelefoner som bevis och nu brottsmisstänkta som sätts på fri fot. Konsekvenserna av den danska teledata-skandalen är omfattande, och regeringen varnar att den hotar tron på rättssystemet.

Det var i somras som det upptäcktes att polisens datasystem hade brister vad gäller platsdata. Först visade det sig att inte alla telefoner som varit uppkopplade mot telemaster syntes, vilket innebar att en del information saknades.

Nästa upptäckt var att en del av de positioner som faktiskt upptäckts var fel, vilket kunde leda till att oskyldiga personer felaktigt verkade ha varit på en brottsplats.

När sju misstänkta i en större knarkhärva tidigare i veckan fick sättas på fri fot så var de bland de första släppta till följd av den danska teledata-skandalen.

Tusentals rättsfall måste granskas

Flera brister har avslöjats i polisens användning av platsdata från mobiltelefoner, och uppemot 10 000 rättsfall ska nu granskas för att se om de måste göras om.

”Det har gång på gång framkommit nya uppgifter i teledata-saken. Det skakar om vår tillit till rättssystemet”, säger danska justitieministern Nick Hækkerup i ett uttalande.

Åtalet var förberett och saken redo att tas upp av tingsrätten i Esbjerg, enligt danska tidningen Politiken. Då kom plötsligt besked om att de misstänkta – för misstänkta är de fortfarande – skulle släppas. Det utifrån helgens besked om att danska åklagare i två månader måste sluta använda platsdata från mobiltelefoner i åtal, en av de tyngsta konsekvenserna av skandalen.

Glad men överraskad

En av de sju som släppts fria är klient hos advokaten Rune Wiborg. Wiborg fick i tisdags besked från åklagarmyndigheten om att klienten släppts från arresten i Hobro.

– Jag ringde direkt till min klient som berättade att personalen på arresten har bett honom att packa ihop sina saker, säger Wiborg till Politiken.

– Min klient var glad att släppas men också överraskad.

De sju männen som släppts är alla misstänkta i en cannabishärva och har suttit gripna sedan i februari.

– Det är en väldigt, väldigt allvarligt sak, säger Danmarks riksåklagare Jan Reckendorff till DR.

– Vi kan helt enkelt inte leva med att uppgifter som inte stämmer kan sätta folk i fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.