Dåvarande justitieministern om Trump: ”Var aldrig intresserad av konkreta fakta”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s dåvarande justitieminister William Barr, tidigare lojal med president Trump, var ett av vittnena under måndagens direktsända utfrågning om stormningen av Capitolium den 6 januari 2021.

Presidenten hade ”tappat verklighetsuppfattningen” och vägrade vägrade släppa uppfattningen att valet skulle vara riggat.

– Han var aldrig intresserad av konkreta fakta, säger William Barr i ett uppspelat vittnesmål.

På måndagen inleddes den andra direktsända utfrågningen om stormningen av Capitoliium. Flera av vittnesmålen kom från Trumps tidigare nära rådgivare och kretsade kring konspirationsteorierna. Flera av dem vittnade om att de påtalat för den dåvarande presidenten att hans anklagelser om valfusk var grundlösa.

– Det var nära och målande vittnesmål från vad som hände i den innersta kretsen från valnatten fram till stormningen av kongressen, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

I ett tolv sidor långt dokument anklagar Trump utskottet i representanthuset för att distrahera det amerikanska folket från större problem och kallar utredningen ett hån mot rättvisan.

”Vårt land lider. Vår ekonomi är i rännstenen. Inflationen frodas. Bensinpriserna har nått rekordnivåer. Fartyg kan inte lasta av last. Familjer kan inte få tag på mjölkersättning de behöver. Vi skämmer ut oss världen över”, skriver Trump.

Åsberg: ”Tajmingen usel”

Kommittén i utfrågningen består mestadels av vittnesmål från Trumpkritiska republikaner. SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg tror inte att den förre presidenten kommer att ställas till svars.

– Rent teoretiskt kan han ställas inför rätta men sannolikheten är liten. Tajmingen för utfrågningen är urusel. Stormningen av kongressen är ett mörkt kapitel i amerikansk historia, men bland den amerikanska befolkningen talas det mest om skenande mat- och bensinpriser och om den amerikanska ekonomin, säger Stefan Åsberg.

Förra veckan följde 20 miljoner amerikaner den direktsända utfrågningen i kongressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.