Utfrågningen i USA:s kongress om expresidenten Donald Trumps roll vid stormningen av Kapitolium har inletts. Foto: TT

Trump kritiserar utfrågningen: Vägrar spela upp positiva vittnesmål

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump går till hårt angrepp mot den kommitté som ska utreda ex-presidentens roll vid stormningen av Capitolium. Efter att utfrågningen i natt, svensk tid, inleddes i USA kallar han kommittén för en politisk sammansvärjning.

”De vägrar att spela upp något av de många positiva vittnesmål som finns”, skriver Trump på sin egen sociala medier-plattform Truth Social.

Tidigare opublicerat filmmaterial från stormingen av Capitolium den 6 januari förra året spelades upp när utfrågningen inleddes i den amerikanska kongressen.

En polis på som befann sig på platsen vid upploppen vittnade om de våldsamma scener som utspelade sig och om kollegor som skadades i vad som beskrevs som ”ett blodbad”.

Samtidigt redogjorde den dåvarande justiteministern och tillika presidentrådgivaren, William Barr, för hur han avfärdade Donald Trumps påstående om att valet var riggat. Även den förre presidentens dotter Ivanka Trump sade i ett förinspelat videoklipp att hon aldrig ifrågasatte valresultatet.

Trump kritisk till utredning

Donald Trump, som står i centrum för utredningen, går nu till angrepp.

I ett uttalande, som har publicerats på Trumps egen sociala medier-plattform Truth Social, kallar han det hela för en politisk komplott.

Han skriver att kommittén ”vägrar att spela upp några av de många positiva vittnesmål och uttalanden som finns, vägrar prata om valfusket och förringar att det skedde storskaligt”, enligt Independent.  Han skriver vidare att kommittén, som han uppger agerar utifrån egen vinning, ”bestämde sig för att använda en dokumentärfilmare från Fake News ABC för att förstärka endast den negativa bilden”.

Trump har dock inte nämnt vilka positiva vittnen som han vill ska träda fram.

”Den största och bästa rörelsen”

Ex-presidenten anklagas för att ha uppviglat och eldat på upploppen som ledde till att kongressen stormades. Bland annat ska han, enligt utredningen, ha sagt att mobben ”kanske hade rätt” när de skanderade utanför kongressen att vice president Mike Pence skulle hängas.

Bara timmar före utfrågningen inleddes i natt skrev Donald Trump på sin plattform att han står fast vid att valet var riggat till fördel för Joe Biden. Han hyllade även stormningen av Capitolium.

”Den 6 januari var inte bara en protest, det var en del av den största och bästa rörelsen i vår nations historia för att göra USA fantastiskt igen”, rapporterar AFP.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se polisens egna bilder från stormningen av Capitolium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.