Jimoh Durojaiya och Oge Obidi råkade ut för ett av Boko Harams sprängdåd när de var ute för att handla nya simkort till sina mobiler. Foto: SVT

”De är inte människor”

Uppdaterad
Publicerad

Den islamistiska terrorgruppen Boko Harams våld mot civila i Nigeria trappas upp, med kidnappningar och sprängattentat. SVT:s Korrespondenterna har träffat offren för sektens dåd.

Av Afrikas närmare 600 miljoner muslimer så är extremisterna försvinnande få. Men denna lilla klick blir för varje dag allt våldsammare i sin strävan att införa islamiskt styre. Söder om Sahara finns de från Somalia och Kenya i öster till Nigeria och Mali i väster.

De kallar sig bland annat Boko Haram, Al Shabab och AQIM – och de samarbetar med varandra och med Al Qaida. Med terrorattentat, kidnappningar och mord vill de tvinga fram ett omfattande heligt krig mot västvärlden och korrupta afrikanska regeringar. Det har medfört att kriget mot den islamistiska terrorn i dag till stor del förs i Afrika.

Kidnappade nigerianska skolflickor

De föll offer för Boko Haram

I norra Nigeria blir läget allt mer desperat för civilbefolkningen. Kidnappningarna av över 200 skolflickor är bara ett exempel, sprängdådet i torsdags med över hundra döda ett annat.

– De är onda, mycket onda. De är inte människor, säger Jimoh Durojaiya och visar upp flera ärr på kroppen för SVT:s Johan Ripås. 

En kväll åkte han och kompisen Oge Obidi ner på stan i sin hemstad Kano för att köpa sim-kort i en butik. Men när de stod utanför smällde det plötsligt.

– Vi stod bredvid varandra, berättar Oge Obidi.

– Och hade det inte varit för honom så hade jag inte överlevt. Det flög omkring saker i luften. Jag har svårt att gå, och göra saker som jag gjorde tidigare.

De visar upp sina ärr, på benen och på armarna.

– Mer och mer dödande. Min familj är inte kvar, det är inte säkert här, säger Jimoh Durojaiya.

Den osynliga sekten

Och de är inte de enda som har råkat ut för Boko Haram. Inne på ett kontor som en gång var en bussfirma sitter Raymond Obidi. Tvärs över gatan står hans utbrända bussar. De var fulla med människor när Boko Haram slog till.

– Det var en fruktansvärd upplevelse. Det är något jag inte ens önskar min värsta fiende, säger Raymond Obidi.

Det var den första attacken från Boko Haram som Raymond Obidi var med om, men inte den sista. Några månader senare kom de tillbaka. Plötsligt stod en man utanför hans kontor. Han spred privata bilder omkring sig. Som för att visa omvärlden vem han var. Och så small det.

– Människor låg utspridda överallt. De slets i stycken. Hela framsidan var full av likdelar, berättar Raymond Obidi.

Han berättar att sekten finns överallt här i norra Nigeria – mitt ibland alla andra människor. Det är därför Boko Haram kallas den osynliga sekten.

– Man vet inte vem man ska frukta. Det kan vara vem som helst. Alla här är rädda, ingen vet vad som händer framöver, säger Raymond Obidi.

En internationell terrorgrupp

I dag talar allt mer för att Boko Haram vill bli en del av de större gränslösa terrornätverken söder om Sahara.

– Det handlar inte om någon lokal terrorgrupp längre. Det är en internationell terrorgrupp, säger Michael Sodipo som arbetar inom ett lokalt fredsprojekt i Kano.

Han har sett Boko Haram växa fram och anser att deras allt mer våldsamma attacker är ett försök att slå sönder demokratin i Nigeria. Men inte ens i Boko Harams starkaste fäste i norra Nigeria har de folket med sig.

– De försöker dela Nigeria. Men det kommer inte att lyckas eftersom de moderata muslimerna går ut och säger att det här strider mot deras religion, menar Michael Sodipo.

Se reportaget i Korrespondenterna i kväll kl. 20.00 i SVT2. Diskutera på facebook.com/svt korrespondenterna och twitter #korrespondenterna

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappade nigerianska skolflickor

Mer i ämnet