Foto: Nyhetsbyrån TT

Terrorlarmet i Norge: De planerade mörda familjer i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Ta sig in i hus och mörda alla därinne eller genomföra ett knivådåd i en stor folkmassa. Det planerade terrorister att göra i somras i Norge, enligt källor till NRK.

I somras lamslogs Norge när myndigheterna fick vetskap om ett terrorhot. Slottet och rådhuset i Oslo stängdes omedelbart ned och polisen hade högsta beredskap.

Publiceras på nätet

I dag skriver NRK att terrorister planerade att antingen ta sig in i ett slumpvis utvalda bostäder i Norge och döda alla därinne, eller att knivdöda personer i en större folkmassa. Enligt terrorexperten Kjetil Stormark skulle allt dokumenteras på bild och läggas ut på internet.

Terrorhot mot Norge

Myndigheterna å andra sidan vägrar att kommentera uppgifterna.

Terrorhot även i Australien

Tidningen Dagbladet har tidigare skrivit att det är terrororganisationen IS som låg bakom hotet. Organisationen växer sig allt starkare och det finns uppgifter om fler planerade attacker.

IS har till exempel planerat ”demonstrationsmord” i Australien, enligt premiärminister Tony Abbott.

Därför har han genomfört landets hittills största antiterroroperation, i vilken 800 poliser deltog.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhot mot Norge

Mer i ämnet