Foto: TT

IS bakom norska terrorlarmet

Uppdaterad
Publicerad

Det var fyra jihadister från extremislamistiska IS som utlöste det stora terrorlarmet när de i somras var på väg till Norge för att genomföra ett större terrordåd, skriver den norska tidningen Dagbladet i dag.

Dagbladet skriver att de fått bekräftat från flera källor vilka identiteterna var på de fyra terroristerna och att de inte kommer från Mellanöstern.

Det fyra misstänkta terroristerna kom till Aten i mitten av juli, men där slutar alla spår. Ingen vet var de är nu. Terrorfaran är enligt Dagbladet inte över.

Terrorhot mot Norge

Allvarligaste larmet på 40 år

Det var den 24 juli som Norge gick upp i högsta beredskap efter att ha mottagit ett terrorhot av hög trovärdighet. Hotet hade myndigheterna blivit varse om sex dagar tidigare via flera länders underrättelsetjänster, dock inte amerikanska CIA eller brittiska SIS (tidigare MI6), som tidigare uppgetts.

Terrorlarmet som utlystes har beskrivits som landets allvarligaste på över 40 år, och enligt Dagbladets källor var terrorfaran reell.

När dåden var tänkta att genomföras vet inte tidningen, men det ska finnas uppgifter om att de skulle vara spektakulära och skapa ”internationella rädslor”. Hotet ska ha varit riktat mot storstadsområden, och även kunnat ske i ett sydeuropeiskt land.

Sedan myndigheterna blev medvetna om hotet har flera länders underrättelsetjänster arbetat sida vid sida i jakt på terroristerna.

Publicerar inte signalement

Dagbladet ska ha fått uppgift om exakt vilka de misstänkta terroristerna var, men väljer dock att inte publicera identiteten på de fyra IS-anhängarna, av hänsyn till nationell säkerhet.

När den norska regeringen gick ut med uppgifterna ska de fyra extremisterna, som beskrivs som ”livsfarliga”, ha varit på väg till Norge. Männen ska ha observerats på den grekiska flygplatsen.

Dagbladets anonyma källa berättar om osäkerheten i uppgifterna för tidningen.

– Vi visste inte om det var de fyra som skulle slå till, eller om det var en avledningsmanöver, säger personen.

Varken justitiedepartementet, underrättelsetjänsten eller PST kommenterar tidningens rapportering.

– Vi är av den uppfattningen att vi gick ut med all den information vi kunde i somras, säger chefen för den norska säkerhetstjänsten, Roger Berg, till Dagbladet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhot mot Norge

Mer i ämnet