Foto: TT

De dog vid terrordådet i franska Trèbes

Uppdaterad
Publicerad
Fyra personer dog av Radouane Lakdims kulor vid terrorattacken i franska Trèbes. Pappor, makar och vänner – människor som beskrivs som att de älskade livet och gjorde allt för hemlandet.
– Vi har mist någon som var omtyckt av alla, säger borgmästaren Marc Rofes.

Södra Frankrike skakades av ett terrordåd på fredagseftermiddagen. Gärningsmannen Redouane Lakdim kapade en bil i Carcassonne och tog därefter gisslan i mataffären Super U i Trèbes.

Totalt dödade han fyra personer och skadade 16 innan han sköts till döds av polis.

Man i 60-årsåldern

Det första offret var en pensionerad vinmakare i 60-årsåldern. Han satt i passagerarsätet i den kapade bilen och dödades av Radouane Lakdim, som även skottskadade föraren.

Mannen var i 60-årsåldern och pensionär sedan två år tillbaka. Han var gift, hade ett barn och bodde i närbelägna Villedubert.

– Han var väldigt glad i livet, han älskade fester. Vi har mist någon som var omtyckt av alla, säger Villeduberts borgmästare Marc Rofes enligt den franska nyhetsbyrån AFP.

Mataffären där gisslandramat utspelade sig. Foto: TT

50-årig man

Näst att falla offer för Radouane Lakdims kulor var en slaktare som arbetade i mataffären i Trèbes. Han var gift, hade två döttrar och fick ett barnbarn för två år sedan. Tio dagar innan dådet firade han sin 50-årsdag. Han beskrivs som en duktig idrottsman, och en lojal vän som älskade att ta ett glas vin och att festa med vänner till sent in på natten.

En kollega i mataffären berättar att Redouane Lakdim sköt honom i huvudet.

– Vi vet fortfarande inte vad som hände, men eftersom jag känner Christian, antar jag att han ville ingripa. Han var en bra kille, en modig man med värdighet, säger Franck Alberti, som var vän med honom i 45 år, till tidningen l'Independant.

65-årig man

Hervé Sosna,en 65-årig pensionerad byggare, uppehöll sig vid köttdisken när kulorna föll. Han bodde ensam. Halvbrodern William Durand berättar att han jobbade i byggbranschen i hela sitt liv.

– Han hade en enorm intellektuell kapacitet, läste enormt mycket, särskilt dikter, men eftersom han aldrig ville lämna Trèbes gick han in i byggbranschen, säger halvbrodern till l'Independant.

Mannen gick och handlade i mataffären två gånger i veckan.

– Han bad aldrig om något, och han dödades, bara sådär.

Arnaud Beltrame. Foto: TT

45-årig man

Polisen Arnaud Beltrame bytte frivilligt plats med en kvinna som hade tagits som gisslan i affären, och som Redouane Lakdim utnyttjade som mänsklig sköld. Beltrame hoppades kunna förhandla med gärningsmannen så snart som alla kunder och personalen befann sig i säkerhet. I stället sköts han och knivhöggs till döds.

Nu hyllas han som en hjälte, men familjen är inte förvånad över hans agerande.

– Jag visste att det måste vara han. Han har alltid varit sådan. Det är en person som, ända sedan han föddes, gjort allt för hemlandet. Det är det han lever för, att försvara hemlandet, säger hans mor till den franska radiokanalen RTL.

Brodern Cédric Beltrame säger till RTL att hans bror var en hjälte:

– Han gav sitt liv för en okänd, han visste att han praktiskt taget inte hade någon chans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attentat i södra Frankrike 2018

Mer i ämnet