Poliser undersöker området utanför byggnaden där gisslandramat utspelade sig. Foto: TT/ReutersVisa alla (3)
Visa alla (3)

En gripen efter dödliga attentaten i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Franska Trèbes har skakats av ett gisslandrama. Gärningsmannen har identifierats som 25-årige Redouane Lakdim från Carcassonne, och misstänkts för flera attacker. Han sköts ihjäl av polis efter att själv ha dödat tre personer, en annan person har gripits misstänkt för inblandning.

En beväpnad man har hållit flera personer gisslan i en stormarknad i Trèbes i södra Frankrike.

Frankrikes regering uppger att tre personer har dödats och ytterligare 16 personer har skadats, varav tre mycket allvarligt. En av personerna har dött av ett skott i huvudet i närliggande Carcassone. Åklagare har enligt France Info sagt att gisslantagaren uppgav sig tillhöra terrororganisationen IS.

President Emmanuel Macron kallar dåden ”islamistisk terror” men tillägger att det fortfarande utreds huruvida någon verklig koppling till IS finns.

– Jag uppmanar franska medborgare att vara medvetna om terroristhotet, men att också vara uppmärksamma på kraften och orubbligheten vårt folk uppvisat varenda gång det attackerats, sade Macron enligt nyhetsbyrån Reuters.

En person ska ha gripits misstänkt för koppling till dåden, enligt åklagare.

Sköt mot poliser

Gärningsmannen kapade först en bil i Carcassone. I samband med kapningen dödade han en passagerare och skadade bilföraren. Därefter ska han ha följt efter poliser som han öppnade eld mot, för att därefter bege sig till stormarknaden i Trèbes där han tog gisslan.

Det råder motstridiga uppgifter om hur många människor som hållits som gisslan. Enligt nyhetsbyrån Reuters rör det sig om åtta personer, medan franska medier talar om två.

Poliser angreps tidigare på dagen

Tidigare på dagen blev en polis skadad i samma område, när han var på väg från polisbilen in till stormarknaden.

Enligt en poliskälla till franska public service-kanalen France Info var det en grupp på fyra poliser som ska ha varit målet för attacken. Dessa poliser ska inte ha varit beväpnade vid tillfället.

– De lade sig omedelbart på marken, men en av dem skadades i axeln, säger källan.

Bilen som användes vid angreppet mot polisen i Carcassone hittades på parkeringen utanför stormarknaden i Trèbes där gisslandramat pågick enligt France 2.

Vittne: ”200 till 300 poliser”

– Jag hörde skottlossning för en halvtimme sedan, kring kl 11.10. Då var det enbart några poliser på plats, nu är det minst 200 till 300 poliser. Det finns poliser bredvid mig, vi kommer snart att evakueras. Hela kvarteret är avspärrat, berättade ett vittne för franska public service France Info.

Även tre helikoptrar ska cirkulera över området.

Gärningsmannen

Den franske inrikesministern har identifierat gärningsmannen som 25-årige Redouane Lakdim från Carcassonne.

Inrikesministern bekräftar att Lakdim under gisslandramat krävde Paristerroristen Salah Abdeslams frigivning. Lakdim ska ha skrikit ”Allahu akbar” under gisslantagningen, enligt borgmästaren i Trèbes.

Abdeslam sitter häktad sedan han greps i Bryssel den 18 mars 2016, och rättegången mot honom inleddes tidigare i år.

SVT rapporterade · Gisslandrama i franska Trèbes

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attentat i södra Frankrike 2018

Mer i ämnet