Redouane Lakdim var tidigare känd för småbrott. Foto: TT

Detta vet vi om den misstänkte terroristen Redouane Lakdim

Uppdaterad
Publicerad

25-årige Redouane Lakdim har pekats ut av Frankrikes inrikesminister Gerard Collomb som gärningsmannen bakom terrorattackerna i Carcassonne och Trèbes i södra Frankrike. Detta vet vi om honom.

Fyra personer har konstaterats döda efter att Redouane Lakdim kapade en bil och sköt mot poliser i Carcassonne, varpå han fortsatte till en stormarknad i närbelägna Trèbes där han tog flera personer gisslan.

Franska åklagare uppger att Lakdim är född i Marocko och bodde med sin föräldrar och syskon i en problemtyngd del av Carcassonne.

Enligt Gerard Collomb var han känd för polisen sedan tidigare för småbrott och drogförsäljning.

– Han var känd för småbrott. Vi har övervakat honom och trodde inte att det förelåg någon radikalisering, sade Collomb under en presskonferens på fredagseftermiddagen.

Dömd för vapeninnehav

Enligt AFP ska Lakdim år 2014 ha placerats på en lista över potentiella extremister.

– Han lades till på grund av sin radikalisering och sina länkar till salafiströrelsen (en ultrakonservativ sunnimuslimsk inriktning, reds. anm.), sade den franske antiterroråklagaren Francois Molins vid en presskonferens i Carcassonne.

2011 dömdes han för att ha burit ett förbjudet vapen, och senare till fängelse för droganvändning och vägran att inställa sig i domstolen år 2015, enligt Molins. 2016 och 2017 var han föremål för en undersökning av underrättelsetjänsten ”som inte gav något tecken på att han skulle utföra ett terrordåd”.

Grannar till terroristen beskriver honom som ”en vanlig ungdom” med ett lugnt manér, som regelbundet gick till moskén och promenerade sin hund två gånger om dagen.

IS tar på sig dådet

Franska åklagare gör gällande att Lakdim ska ha uppgett sig tillhöra terrorgruppen Islamiska staten. IS har tagit på sig dåden – via sitt propagandaorgan Amaq uppger de att ”en soldat av kalifatet” utfört attackerna.

Enligt borgmästaren i Trèbes skrek Lakdim ”Allahu akbar” (arabiska för ”Gud är större, reds. anm.) i samband med att han tog gisslan på stormarknaden i Trèbes. Han ska också ha sagt sig vara redo att ”dö för Syrien”.

Innan gisslandramat ska han ha tagit sin syster till skolan och senare, under gisslandramat, ringt sin mamma som i sin tur ringde Ladkims mostrar som ska ha tagit sig till brottsplatsen, skriver Le Figaro.

Gerard Collomb uppger att allt tyder på att Lakdim agerat ensam.

Belysningen på Eiffeltornet i Paris släcktes vid midnatt för att hedra offren för dådet, och en tyst minut hölls på arenan Stade de France.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.