Konsertlokalen Bataclan i Paris och terrormisstänkte Salah Abdeslam. Foto: TT

Salah Abdeslam misstänks ligga bakom terrordåden i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Salah Abdeslam, 28, misstänks vara en av gärningsmännen bakom terrordåden i Paris då 130 personer dog.

Han sitter fängslad och har slutat att svara på utredarnas frågor.

  • Salah Abdeslam föddes i Bryssel 1989. Han tros ha varit delaktig i terrorattackerna i Paris den 13 november 2015, då 130 personer dog och minst 353 skadades. Attackerna utfördes vid konsertlokalen Bataclan, barer och idrottsarenan Stade de France. Cellen som utförde dåden ska ha varit kopplade till terrorgruppen Islamiska staten.  
  • Han greps av belgisk polis vid en insats i Molenbeek i Bryssel den 18 mars 2016. I samband med gripandet skottskadades flera poliser.  
  • 28-åringen har erkänt att han varit delaktig i Parisdåden genom att skaffa bilar och boka hotellrum för de inblandade terroristerna. I de inledande förhören sade han att han försökte spränga sig med ett bombbälte, men att det inte utlöstes. Senare har han tagit tillbaka uppgifterna och hävdat att han planerade att spränga sig, men ångrade sig.  
  • Salah Abdeslam misstänks även vara inblandad i terrordåden i Bryssel den 22 mars 2016, då tre självmordsbombare utlöste explosioner på flygplatsen Zaventem och på ett tunnelbanetåg. 32 personer dog och 340 skadades. Belgiska åklagare tror att Abdeslam hade koppling till gärningsmännen, men han har inte åtalats för attackerna. Abdeslam förnekar att han skulle ha haft något att göra med dåden.  
  • I april 2016 överfördes han till ett franskt fängelse söder om Paris och har därefter slutat svara på utredarnas frågor.  
  • 28-åringen har åtalats för terrorrelaterade mordförsök i samband med gripandet i Bryssel 2016. Rättegången skulle ha inletts i december förra året, men sköts upp till i februari i år. Han riskerar upp till 40 års fängelse om han fälls.

Källa: BBC, SVT Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet