Vem har en son som är modebloggare, vem är omvandlad till träningsfantast och vem har haft en karriär på trampolin? Se vilka de tre kandidaterna är här. Foto: Sara Cosar/SVT/Michael Kappeler/TT

De slåss om titeln efter Angela Merkel

Uppdaterad
Publicerad

Det finns tre personer som kan ta över som förbundskansler i Tyskland. Men vilka är de, och vad vill de? Här ger SVT:s utrikesreporter Christoffer Wendick en snabbguide.

Konkurrensen hårdnar inför söndagens val i Tyskland. Efter 16 år som förbundskansler i Tyskland ska Angela Merkel nu lämna över stafettpinnen. Tre personer kandiderar för att ta hennes plats.

Kristdemokraternas (CDU/CSU) Armin Laschet, som styr Tysklands största förbundsland Nordrhein-Westfalen, vill inte göra några stora förändringar i sin politik.

Socialdemokraternas (SPD) Olaf Scholz, som är finansminister, pratar om ett mer rättvist Tyskland.

Och Annalena Baerbock, som leder miljöpartiet (Bündnis 90/Die Grünen), vill satsa stort på digitalisering.

I videon ger SVT:s utrikesreporter Christoffer Wendick dig det du behöver veta, och några saker som kan vara kul att veta, om de tre kandidaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.