Foto: TT

Amerikanska kongressen har ”oskrivna regler” för att undvika sexuella trakasserier

Publicerad

Undvik att åka ensam i hissen med en man och gå inte på sena möten där alkohol serveras. Det är några av de oskrivna reglerna för att undvika sexuella trakasserier i den amerikanska kongressen, skriver CNN.

Nu träder över 50 personer fram och vittnar om sexuella trakasserier i den amerikanska kongressen. De flesta går ut anonymt, för att undvika potentiella konsekvener. Nästan alla berättar att de varit utsatta eller känner någon som trakasserats under arbetstid.

Enligt CNN finns en informell ”lista” på män som är kända för sitt olämpliga beteende – allt från sexuella kommentarer till att försöka närma sig yngre anställda och praktikanter.

”Oskriven lista”

Berättelserna vittnar om en arbetsplats där kvinnor konstant utsätts för sexuella ofredanden, och där offer avskräcks att tala ut om upplevelserna.

För att slippa undan problem finns oskrivna regler, enligt uppgiftslämnarna. Undvik att delta på sena möten där alkohol serveras och se upp för män som sover över på kontoret. Och för att inte bli av med jobbet: Anklaga inte din chef för sexuella trakasserier.

– I en miljö med så många unga kvinnor har männen ingen självkontroll, säger en före detta anställd.

Vågar inte åka hiss

Flera kvinnor berättar för CNN att de avråtts från att åka hiss ensamma med män. En kvinna, som lämnat arbetsplatsen, säger att hon fortfarande är orolig när hon åker hiss med det motsatta könet.

En annan före detta arbetare berättar att hon tafsades på i en hiss mitt framför chefen. Han låtsades inte att se – och hon berättade aldrig om händelsen för någon, eftersom hon skämdes.

– Är det deprimerande? Ja, det tycker jag verkligen, säger en annan kvinna om ofredandena.

”Man får tåla lite”

Enligt kvinnor som CNN talat med finns det dem som ändå tolererar trakasserierna och rent av besvarar männens närmanden. Att vara fysiskt intim med mäktiga män ses av vissa som ett sätt att klättra i karriären.

– Det pågår lite av en sexhandel i kongressen, säger en före detta anställd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet