Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jelena Andrejeva är en av många fruar till män som mobiliserats till kriget som kräver att soldaternas ska få komma hem. I november började kvinnorna sätta kliistermärken på sina bilar med texten ”Låt min man komma hem, jag är urless”. Foto: Reuters

De ryska kvinnornas krav: Låt våra män komma hem

Uppdaterad
Publicerad

I Ryssland höjer allt fler anhöriga till ryska män som mobiliserats till kriget i Ukraina sina röster. De anhöriga kräver att de mobiliserade ersätts med kontraktsanställda soldater.

Över ett år har gått sedan Jelena Andrejevas make mobiliserades till kriget. Ända sedan dess har hon fört ett annat krig, på hemmaplan, för att maken ska få komma hem. Hon är medlem i chattgruppen ”Vägen hem”, vars administratörer är anonyma. Den 12 november publicerade gruppen ett manifest där ett av kraven är ”total demobilisering”.

Protesterar inte bara på nätet

– Vi vill att våra män ska demobiliseras så att de kan återvända hem eftersom vi anser att de på över ett år har gjort allt de kan. Till och med mer än så, säger Jelena Andrejeva till nyhetsbyrån Reuters.

På hennes tröja står en uppmaning till Rysslands försvarsminister att byta ut de mobiliserade mot kontraktsanställda soldater.

Chattgruppen har över 30 000 medlemmar, men det är för tidigt att säga exakt hur många ryssar som stödjer kravet att ta hem de som mobiliserats. Den officiella linjen är att hela landet står enat i kriget, eller den ”militära specialoperationen” som det kallas. Men klart är att protesterna inte bara finns i på nätet.

I november började klistermärken med texten ”Ta hem min man, jag är urless” dyka upp bilar i olika ryska städer. Initiativet till aktionen kom från chattgruppen. Anhöriga har också ansökt om demonstrationstillstånd i olika städer, men fått avslag. I enstaka fall har olika individer gått ut och protesterat ändå.

”Man svartmålar oss”

Enligt ”Viktiga historier”, en rysk sajt för undersökande journalistik, har en del kvinnor som deltagit i chattgruppen utsatts för påtryckning. Polis ska ha varnat kvinnorna att de skulle kunna ställas till svars för deltagande i otillåtna protester. Dessutom har Vladimir Solovjov, välkänd Kreml-propagandist, anklagat kvinnorna för att delta i en ukrainsk påverkansoperation.

– De svartmålar oss så mycket det går och ingen av de som styr förstår att vi är vanliga intelligenta kvinnor som inte behöver någon uppifrån som organiserar oss, säger Jelena Andrejeva.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har tidigare berättat att anhöriga till mobiliserade i Ukraina demonstrerat och krävt att soldaterna ska få lämna fronten en stund. Inslag från den 27 oktober. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.