Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På internet kräver många anhöriga till ryska män som mobiliserats till kriget i Ukraina att soldaterna ska få åka hem. Se deras protester i klippet. Foto: Telegram/SVT

Ryska soldatens mamma i tårar: ”Snälla, ge min son permission”

Uppdaterad
Publicerad

Över ett år har gått sedan hundratusentals ryska män mobiliserades till kriget i Ukraina. Och på sociala medier växer nu kritiken från de mobiliserades anhöriga som är upprörda över att deras män och söner inte tillåts komma hem.

I september i fjol gav Rysslands president Vladimir Putin order om att en så kallad ”partiell” mobilisering skulle genomföras. En månad senare meddelade försvarsminister Sergej Sjojgu att 300 000 reservister kallats in till militärtjänst för att så småningom skickas till fronten i Ukraina.

SVT har via sociala medier varit i kontakt med flera anhöriga till ryska män som antingen har mobiliserats eller skrivit kontrakt med den ryska armén för att tjänstgöra i Ukraina. Ingen har velat ställa upp på någon intervju, vilket är lätt att förstå. Det kan vara farligt att uttrycka sig på fel sätt offentligt. Men trots det har anhöriga till de mobiliserade i flera månader på nätet krävt att deras nära och kära ska få åka hem.

Kriget i Ukraina

”Låt de mobiliserade komma hem. I nästan ett år har de varit där. De är utmattade”, skriver en kvinna.

Men hittills har de anhöriga inte fått något gehör.

– De åker hem när den militära specialoperationen har avslutats. De har rätt till ledighet var sjätte månad, sade ordförande i Dumans försvarsutkott Andrej Kartapolov nyligen.

Kritiska inlägg blockeras

Men i videoklipp som lagts ut på nätet och i kommentarer på sociala medier vittnar anhöriga om att många mobiliserade tjänstgjort betydligt längre tid än ett halvår.

– Deras permissionsansökningar rivs sönder, säger en anhörig.

Och nu tycks den växande kritiken från de anhöriga ha blivit ett problem. Ryska Vazjnyje istorii, en sajt för undersökande journalistik, skriver att flera inlägg som handlar om att ta hem de mobiliserade blockerats på Rysslands största sociala nätverk Vkontakte. Orsaken ska vara att inläggen påstås sprida falsk information om kriget i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet