”De stannar tills alla amerikanska styrkor gett sig av”

Publicerad

Protesterna utanför USA:s ambassad i Bagdad fortsätter. Försöket till att storma ambassaden är en reaktion på de flygattacker som USA tidigare genomförde mot baser i Irak, som tillhör en Iranstödd milis. SVT:s utrikesreporter Lina Malers, som är stationerad i Bagdad stora delar av året, förklarar vad som pågår.

Varför protesterar de proiranska milismedlemmarna utanför den amerikanska ambassaden i Bagdad?

– Försöket till stormningen av ambassaden är en reaktion på de flygräder som USA genomförde i söndags mot baser i Irak som tillhör en Iranstödd milis. Det var flera milismän som dog i de attackerna. USA motiverade de attackerna utifrån att de har genomfört attacker mot baser där amerikanska styrkor är stationerade, säger Lina Malers.

Samtidigt har det varit protester på Tahrirtorget i Bagdad. Vad är skillnaden på de protesterna och de som nu pågår vid ambassaden?

De som leder försöket till stormningen av den amerikanska ambassaden är grupper som demonstranterna på Tahrirtorget demonstrerar mot. Det är Iranstödda grupper, många ingår i en paraplyorganisation för paramilitära styrkor (PMF), som formellt är en del av armén. Många viktiga grupper inom den här organisationen leder också ett av de största blocken i parlamentet. De är en del av den makt som demonstranterna på Tahrirtorget vänder sig mot. De kräver ett slut på Irans inflytande i Irak, som många av grupperna utanför ambassaden representerar.

Vad händer nu?

– De här milisgrupperna och deras anhängare har satt upp tält, bärbara toaletter, delat ut mat och en talesperson för en Iranstödd milis Hizbollah-brigaderna har sagt att de kommer att stanna tills alla amerikanska styrkor har gett sig av. Samtidigt har PMF, som många av de här grupperna ingår i, uppmanat dem att lämna ambassaden. Några grupper har börjat dra sig tillbaka, men andra hårdföra grupper säger att de vägrar att ge sig av. Om det gör det återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.