De båda männen häktades i den lilla grekiska hamnstaden Alexandroupolis, misstänkta för terrorbrott. Foto: TT

Advokaten: ”De terrormisstänkta männen har börjat inse allvaret”

Uppdaterad
Publicerad

De två män som förra veckan greps i Grekland misstänkta för att vara på väg till kriget i Syrien kommer att åtalas för terrorbrott och vapenbrott, meddelade grekiska myndigheter efter häktningsförhandlingarna i dag.

Männen, 28 och 19 år gamla, kommer att fortsätta sitta häktade fram till rättegången som ska ske inom ett år.

De kom till Grekland från Sverige i slutet på januari och greps i torsdags med vapen, syriska pengar och uniformer i väskorna. Från början misstänktes de för vapenbrott, men rubriceringen ändrades snabbt till terrorbrott. Grekiska myndigheter hade tidigare svårt att hitta en villig försvarsadvokat i den lilla staden Alexandroupolis, i går blev det klart att Menia Polychroni ska försvara männen.

– De hävdar fortfarande att de är oskyldiga och bara turistade. De tycker att de är européer och ska kunna resa fritt, men de börjar inse allvaret i situationen och är mer oroliga nu, säger Menia Polychroni exklusivt till SVT Nyheter.

28-åringen och 19-åringen avböjde först hjälp från en försvarare, men ändrade sig senare.

”Kan bevisa att de är turister”

Männen har förhörts i en timme och i dag inleddes häktningsförhandlingarna där anklagelserna fastställs inför domare. Efter förhandlingarna stod det klart att de åtalas för vapen- och terrorbrott.

Enligt Polychroni tycker männen att de kan förklara sin packning på ett tillfredsställande sätt och att de kan bevisa att de bara är turister, vilket de har hävdat sedan de greps.

Den ena av männen är svensk medborgare medan den andra har uppehållstillstånd i Sverige, men ingen av dem har begärt hjälp från svenskt håll.  

28-åringen ska enligt poliskällor till AP vara en känd jihadist, som tillsammans med två andra fängslades för terrorbrott i Bosnien 2007 och släpptes villkorligt i Sverige 2011.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.