Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Louisianas guvernör Jeff Landry (R). Foto: Michael Johnson

De tio budorden måste synas i alla klassrum – kontroversiella lagen lär utmanas

Uppdaterad
Publicerad

De tio budorden ska stå i stort och lättläst typsnitt i varje klassrum. Det säger en ny och uppmärksammad lag som delstaten Louisiana har antagit.

Men enligt USA-experten Dag Blanck kommer lagen troligtvis att utmanas.

Louisiana har blivit den första amerikanska delstaten att kräva att kristendomens tio budord ska synas i varje offentligt klassrum. Den nya lagen säger att de tio budorden ska synas i ”stort, lättläst typsnitt” i klassrum från förskolor till statligt finansierade universitet.

I USA har lagen fått hård kritik från flera organisationer.

Enligt Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, är det inte första gången lagar för att stärka religionens ställning antas i USA.

– I andra delstater har man velat ställa ut de tio budorden på offentliga platser. Det har att göra med religionens roll i det amerikanska samhället och i vissa delstater vill konservativa grupper att den ska ta större plats i samhället.

De tio budorden. Del av bibeltext, nya bibelöversättningen. Foto: Claudio Bresciani / TT

”Kommer med stor sannolikhet att bli utmanad”

Samtidigt råder det strikt åtskillnad mellan stat och religion i USA – det är en viktig del av grundlagen. Dag Blanck tror därför att det kan bli svårt att få igenom lagen.

– Den kommer med stor sannolikhet att bli utmanad i domstolarna där det förmodligen kommer slås fast att den strider mot författningen. Men det visar på den starka ställning som religionen fortfarande har, framför allt ibland politiskt konservativa grupper exempelvis republikanerna.

”Religionens ställning i USA har minskat”

Men att kristendomens inflytande skulle ha ökat i USA är inte en helt korrekt beskrivning, enligt Dag Blanck.

– En intressant observation är att religionens ställning rent allmänt tvärtom har minskat de senaste årtiondena. Inte minst tappar de traditionella kyrkorna unga medlemmar. Däremot sticker sydstaterna ut, där har religionen en starkare ställning.

Louisiana ligger i den del av USA som ibland kallas för ”bibelbältet”. Förra året valdes konservativa Jeff Landry (R) till ny guvernör för delstaten som tidigare leddes av en demokrat.

I början av 2025 ska budorden börja synas i klassrummen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.