Foto: Saul Loeb/AFP

Trump erkänner Israels rätt till ockuperade Golanhöjderna

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har nu skrivit under dekretet som erkänner Israels rätt till Golanhöjderna, trots att internationella samfundet anser att området är ockuperat av Israel.

Golanhöjderna bebos i dag av runt 40 000 människor, varav hälften är israeliska bosättare. De andra invånarna i området är syriska araber.

Området sträcker sig längs hela gränsen mot Syrien och anses som viktig både för Israel och Syrien som ser på området som en strategisk militär buffertzon.

Golanhöjderna tillföll Syrien efter att det franska mandatet upphörde 1944, men efter sexdagarskriget 1967 tog Israel kontroll över området. Syrien försökte att återta kontrollen under Jom Kippurkriget 1973, men misslyckades. Året efter skrev Syrien och Israel på ett avtal om vapenstillestånd och sedan dess bevakar FN:s observatörsuppdrag Undof området.

Syrien: Är och förblir syriskt

Att Donald Trump skrivit under dekretet ses som ett led i hans Israelvänliga hållning. Under hans mandat har USA också flyttat sin ambassad till Jerusalem, som både israeler och palestiner hävdar är deras huvudstad.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu var på plats när Donald Trump skrev under dekretet. Han tackade Donald Trump flera gånger och sa att Israel  haft många amerikanska presidenter på sin sida.

-Men Israel har aldrig haft en bättre vän än er, sade han till Donald Trump.

Enligt ett uttalande från en källa vid det syriska utrikesdepartementet, som landets statliga nyhetsbyrå citerar, är och kommer Golanhöjderna att förbli syriskt.

Förutom USA har inget annat land erkänt Israels rätt till Golanhöjderna och Turkiet, Iran och Ryssland har fördömts Donald Trumps erkännande. EU meddelade i fredags att unionens hållning står fast, vilket är att Golanhöjderna inte är en del av Israels territorium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.