Rödmarkerade området visar Golanhöjderna. Foto: SVT

Uppgifter: Israeliska plan nedskjutna över Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Syrien säger sig ha skjutit ned två israeliska flygplan i samband med en flygattack vid Golanhöjderna, uppger nyhetsbyrån Reuters. Israelisk militär bekräftar att ett plan beskjutits med raketer, men förnekar att det blev träffat.

Nedskjutningarna ska ha skett på tisdagmorgonen i samband med en israelisk attack mot syriska armépositioner. Enligt det syriska försvarsdepartementet ägde nedskjutningen rum i den sydvästra provinsen Quneitra, nära den del av Golanhöjderna som Israel kontrollerar. Det ska ha rört sig om ett spaningsflygplan och en obemannad drönare.

Isreliska dementier

Den israeliska militärledningen bekräftar att två missiler avfyrats från marken, men förnekar att något flygplan blivit träffat, rapporterar tidningen Haaretz.

Syrienkriget

”Tidigt i morse avfyrades 2 robotar från Syrien efter att IAF (israeliska flygvapnet) angripit syriska artilleripositioner. IDF:s (israeliska militärens) flyg skadades inte”, skriver den israeliska militären i ett uttalande på Twitter.

Israel uppgav tidigare att anledningen till att man genomfört attacken i Syrien varit att eld från strider i grannlandet spillt över till det israelkontrollerade området på Golanhöjderna. Den projektil som ska ha slagit ner där var dock sannolikt inte avsiktligt riktad mot området, sade en talesperson för den israeliska militären till AFP.

Spänt läge

Läget i det omtvistade området kring Golanhöjderna har blivit allt mer spänt i takt med att kriget i Syrien blivit allt mer blodigt och komplicerat. Artilleri- och raketbeskjutning har pågått åt båda håll och Israel har vid flera tillfällen gjort lufträder mot shiamilisen Hizbollah, som samarbetar med Assadregimen i Syrien. Hittills har dock Israel hållit sig utanför direkt inblandning i kriget i Syrien.

Bräcklig vapenvila

Incidenten inträffar på det som är tänkt att vara den första dagen på en vapenvila i Syrien som förhandlades fram av USA och Ryssland. Den trädde i kraft vid mörkrets inbrott i går. Uppgörelsen har av Washington kallats ”sista chansen att rädda Syrien”.

Det finns även i allmänhet stora tvivel hur länge vapenvilan kommer att hålla. AFP:s korrespondent i den svårt sargade staden Aleppo uppgav efter solnedgången att striderna verkar ha upphört när vapenvilan inleddes.

Våldet uppges fortsätta

En sista raket avfyrades mot regimtroget område bara fem minuter innan vapenvilan skulle träda i kraft.

Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) sade senare på kvällen att det var ”tyst” på nästan alla fronter.

Men flera medier rapporterade att våldet ändå fortsatt i Aleppo, Daraa, Homs, Hama och Dayr al-Zawr (Deir Ezzor).

USA:s utrikesminister John Kerry sade under måndagskvällen att rapporterna tyder på ”viss minskning av våldet och sporadiska strider”. Han ansåg dock att det var alltför tidigt att dra några säkra slutsatser.

Fakta: Golanhöjderna

  • Golanhöjderna är ett syriskt gränsområde som till stora delar erövrades av Israel i sexdagarskriget 1967.
  • Sedan Syrienkriget utbröt för fem år sedan har det blivit extra spänt kring Golanhöjderna. Vådaeld från kriget har då och då kommit in på israeliskt område, vilket har fått Israel att svara militärt.
  • I juli i år avfyrade Israel två Patriotrobotar mot en drönare från Syrien som enligt Israels militär tagit sig in i israeliskt luftrum.
  • Och i september 2014 sköt Israel ner ett syriskt stridsplan som passerade stilleståndslinjen på Golan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet