Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av de lokala brandmännen visade sig vara pyroman: ”Det är ett verkligt förräderi”. Se byborna berätta i klippet. Foto: EBU

Flera bränder i södra Europa misstänks vara anlagda

Uppdaterad
Publicerad

Bränderna som just nu rasar i delar av södra Europa sprider sig snabbare än vanligt på grund av höga temperaturer och torka. I Frankrike har en volontärbrandman erkänt sig skyldig till att ha anlagt flera bränder. Anledningen: ”adrenalinet” och en vilja att få ”uppskattning”.

Över 200 000 hektar har brunnit ner i Spanien i år. I den spanska regionen Galicien misstänker man att två bränder, i kommunerna Arbo och A Cañiza, kan vara anlagda, säger regionpresidenten Alfonso Rueda enligt den spanska radiokanalen Cadena SER.

Den 27 juli greps en 68-årig man misstänkt för att ha anlagt fyra bränder i området La Vera i Extremaduraregionen i Spanien, skriver tidningen El Mundo. På söndagen rapporterade spanska medier att bränderna i området är under kontroll.

Även i Frankrike har en misstänkt anlagd brand fått uppmärksamhet i media. Förra veckan greps en 37-årig volontärbrandman i Heraultregionen efter att hans fordon setts på flera platser där bränder startat. Dagen efter gripandet erkände brandmannen att han, med hjälp av en tändare, har anlagt flera bränder, den 25 maj, 21 juli och natten mellan 26 och 27 juli, skriver nyhetsbyrån AFP.

Riskerar 15 års fängelse

I franska medier kallas han för ”pyromanbrandmannen” och anledningen ska enligt honom själv ha varit ”adrenalinet” och viljan att få ”uppskattning”. Om han döms riskerar han 15 års fängelse och drygt 1,5 miljoner kronor i böter.

– Självklart blir man rädd när man kallas till en brand, men framför allt drivs vi av adrenalinet och en önskan att rädda naturen, ska han tidigare ha sagt till media om sitt yrkesval, enligt radiokanalen Radio France Internationale.

Utöver volontärjobbet som brandman har han även arbetat heltid som skogvaktare – med förhindrandet av bränder som ett av huvuduppdragen, skriver AFP .

Éric Florès, befälhavare för den lokala brandkåren, kallar 37-åringens handlingar för ”oacceptabla” och ett ”verkligt förräderi”.

– Han har fördärvat arbetet för 250 000 brandmän i Frankrike, säger han till France Télévisions.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.