Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se skogsbrandsforskaren Johan Sjöström berätta vilka sommarbränder som sticker ut i mängden. Foto: Privat/SVT

Extremvärme i Europa – här är senaste månadens bränder

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har skogsbränder drabbat stora delar av Europa. Det varma, torra vädret har varit gynnsamt för brändernas framfart, men även den mänskliga faktorn spelar in.

– De allra flesta bränderna startas ju av människor, säger Johan Sjöström, skogsbrandsforskare på forskningsinstitutet RISE.

I många länder runt medelhavet har man under lång tid haft ett minskat antal betesdjur, en ökad mängd övergiven jordbruksmark och mer skogsplantering. Det har lett till fler och fler bränder, säger Johan Sjöström.

– Torrt väder är ju en förutsättning för att det ska brinna men hur mycket det brinner bestäms ju väldigt mycket av hur vi använder marken.

Både Portugal och Spanien har haft stora bränder under sommaren men Johan Sjöström tycker ändå att det är andra länder som sticker ut. I Frankrike, som inte brukar drabbas av bränder i lika stor utsträckning som länderna på Iberiska halvön, har 40 000 hektar mark brunnit hittills i år, enligt det europeiska skogsbrandinformationssystemet EFFIS.

”Något vi normalt inte ser”

Men även Storbritannien har sett fler sommarbränder än vanligt.

– Det brann ju inne i London. Det är något vi normalt inte ser, där brinner det ju mest på våren i gräs och ljunghedar, säger Johan Sjöström.

Trots detta tror inte Johan Sjöström att årets bränder kommer slå några rekord.

– Jag tror inte att det blir ett rekordår, men sommaren är ju inte slut så vi får väl se hur det blir.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.