Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Direkterapport från Paris: ”Värmevågen har påverkat hela samhället” Foto: SVT

Flera värmerekord i extremhettans Europa

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien noterar den högsta temperatur som hittills uppmätts i landet, 40,3 grader, när extremhettan fortsatt håller stora delar av Europa i sitt grepp

Redan på måndagen uppmättes värmerekord i Wales med 37,1 grader och i grevskapet Suffolk med 38,1 grader.

Nu har en ny rekordtemperaturen på 40,3 grader uppmätts i Coningsby i östra England meddelar den nationella vädertjänsten Met Office på Twitter.

Temperaturen väntas stiga ytterligare på många håll under dagen.

Pressad infrastruktur

Britterna är vana vid relativt milda sommartemperaturer och få hem är utrustade med luftkonditionering. Landets transportsystem är inte heller anpassat för den extremhetta som forskarna varnar kommer bli allt vanligare i och med klimatförändringarna.

– Att bygga om infrastrukturen för att klara de höga temperaturerna kommer att ta ”många år”, konstaterar transportminister Grant Shapps enligt AP.

Röda varningar i flera områden

”Röd” varning för extremhetta – med fara för människoliv – råder i ett område som sträcker sig mellan London, Manchester och York.

Myndigheterna avråder från tågresor i de rödklassade områdena. Flera sträckor körs med lägre hastighet och vissa avgångar har ställts in på grund av risken för att värmen ger solkurvor på skenorna.

Flera länder i Europa drabbade

Även Frankrike noterade flera värmerekord under måndagen. I staden Brest vid Atlantkusten uppmättes 39,3 grader, flera grader högre än den tidigare rekordnoteringen.

Nytt rekord sattes även i Saint-Brieuc med 39,5 grader och i Nantes där kvicksilvret steg till 42 grader.

I hettans och torkans spår rasar samtidigt flera förödande bränder i bland annat Spanien, Portugal och Frankrike.

Klimatexperter oroliga

Riskerna med extremhettan har den senaste tiden visats med tydlighet i Sydeuropa. Totalt närmare 600 värmerelaterade dödsfall har rapporterats i Spanien och Portugal, enligt AP.

Klimatexperter varnar för att den globala uppvärmningen kommer att fortsätta till ett ökat antal extrema väderhändelser av olika slag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petter Ljungman, forskare i miljömedicin på Karolinska Institutet, förklarar vad som händer i kroppen vid extrem värme.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.