Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petter Ljungman, forskare i miljömedicin på Karolinska Institutet, förklarar vad som händer i kroppen vid extrem värme.

Läkaren om värmeböljan: ”Kan bli ordentligt förvirrad”

Uppdaterad
Publicerad

Europahettan når snart delar av Sverige med temperaturer uppemot 35 grader, enligt SMHI. Petter Ljungman, hjärtläkare och forskare i miljömedicin vid Karolinska institutet, reder ut vad som händer i kroppen vid extremvärme.

– Hjärtat måste pumpa både snabbare och hårdare för att behålla blodtrycket. Så det finns en viss kostnad för det, säger han.

Från tisdag har SMHI utfärdat en varning i östra delen av Götaland och sydöstra Svealand. Under eftermiddagarna väntas temperaturen nå 26 grader eller mer. Kulmen nås under onsdag och torsdag med 30–35 grader, skriver SMHI.

Enligt Petter Ljungman börjar värmen bli farlig när du tappat för mycket vätska och salt. I värsta fall leder värmen till en cirkulationskollaps.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Kan bli 35 grader

Allra varmast ser det ut att bli på torsdagen i de östra delarna av Götaland och Svealand. Då väntas temperaturer på omkring 35 grader på en del platser. Det svenska värmerekordet ligger på 38 grader – men om det blir riktigt så varmt återstår att se.

Men värmeböljan håller inte i sig länge. Redan under torsdagen börjar värmen förskjutas österut och framåt fredagen och helgen väntas svalare väder. Fram tills dess gäller det dock att vara uppmärksam – inte minst om man planerar en grillkväll.

Stor brandrisk

Brandrisken är stor i Götaland och Svealand. I norra delen av Kalmar län, på Öland och Gotland samt i sydöstra Östergötland är brandrisken extremt stor enligt SMHI.

I takt med att värmeböljan sveper in över landet så kommer det bli torrare även upp över Norrland, berättar Sandra Fyrstedt, meteorolog på SMHI.

Värmerekord och bränder i Europa

De senaste tio dagarna har hettan slagit hårt i framför allt Spanien och Portugal. Förra veckan sattes ett nytt värmerekord för juli i Portugal med 47 grader. I extremhettans spår rasar även flera förödande bränder i främst Sydeuropa.

Temperaturerna väntas dessutom stiga i både Frankrike, Tyskland och Storbritannien. I Nantes i västra Frankrike sattes ett nytt värmerekord med 42 grader under måndagen.

På Lutons flygplats norr om London har värmen lett till skador på landningsbanan vilket stoppat flygtrafiken. Vissa skolor har fått stänga samtidigt som tågoperatörer avråder från icke nödvändiga resor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.