Letitia James, chef för delstaten New Yorks justitiedepartement. Foto: AP/TT

Delstaten New York stämmer NRA – vill upplösa vapenlobbyn

Uppdaterad
Publicerad

New Yorks chefsjurist anklagar den amerikanska vapenlobbyn NRA för inbiten korruption. I en stämningsansökan uppmanar hon domstolen i New York att avsätta flera högt uppsatta chefer och upplösa organisationen.

Letitia James, demokrat och chefsjurist i delstaten New York, anser inte att NRA (National Rifle Association) kan fortsätta att verka som en ideell organisation eftersom en utbredd korruption pågått under flera decennier, skriver New York Times.

Anklagas för lagbrott

Enligt stämningsansökan har en utredning av verksamheten visat att NRA brutit mot flera lagar genom att ledarskiktet inom organisationen erhållit orättmätliga medel och tagit ut överdrivna löner, vilket kostat organisationen 64 miljoner dollar på tre år. 

James uppmanar därför New Yorks högsta domstol att avsätta vd:n Wayne LaPierre, som hon menar tagit pengar ur organisationens kassa för att finansiera sin exklusiva livsstil.

Utredningen vittnar också om bedrägeri och bristande kontroll och bevakning.

”NRA:s inflytande har varit så stort att organisationen inte granskats på flera årtionden medan toppcheferna stoppat miljoner in i egen ficka”, säger James i ett uttalande på torsdagen.

”Oprofessionell och olämplig”

Företrädare för NRA har tidigare kallat Letitia James för ”oprofessionell och olämplig” efter att hon beskrivit gruppen som en terroristorganisation under sin kampanj 2018 och lovat att utreda den.

– Du pekar ut dina fiender och sedan räknar du ut ett sätt att använda makten du besitter för att förgöra dem. Det är inte rätt, sade William A Brewer, advokat för NRA, i en intervju 2019.

NRA har sitt huvudkontor utanför Washington DC, men är registrerad i New York.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.