Deltavarianten upp till 60 procent mer smittsam

Uppdaterad
Publicerad

Deltavarianten ligger bakom nästan 90 procent av de senaste smittfallen i Storbritannien, det skriver Sky News.  Den kallades tidigare för ”indiska varianten” och Folkhälsomyndigheten kan inte utesluta att Deltavarianten kan kräva en tredje dos vaccin:

– Den är största oron just nu, säger generaldirektör Johan Carlson.

På en vecka har antalet smittade i Storbritannien ökat med 243 procent. De allra flesta av dessa med deltavarianten, tidigare kallad ”indiska varianten”. Enligt brittiska myndigheter så är deltavarianten upp till 60 procent mer smittsam än alfavarianten, tidigare känd som den ”brittiska varianten”.

– Deltavarianten är den största oron just nu. I Sverige är den särskilt observerad i Värmland, sa Johan Carlson under en pressträff han höll tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) på fredagen.

Tredje dos kan bli aktuell

Förutom Värmland så har man också sett utbrott i Blekinge. Efter att Kronoberg rapporterat in sitt första fall under fredagen så har varianten nu hittats i 13 regioner. På grund av spridningen av deltavarianten så kan inte Carlson utesluta att det kan bli aktuellt med en tredje dos vaccin:

– Vi tittar på om man behöver ge en boosterdos till särskilt riskutsatta grupper – äldre människor och människor med bakomliggande sjukdomar – om det visar sig att skyddet kanske försvinner tidigare. Det kan finnas en möjlighet att vi kommer rekommendera en boosterdos under vintern, säger Johan Carlson till TT.

”Våra vaccin fungerar”

Enligt Sky News så kan Pfizers och AstraZenecas vaccin ge ett sämre skydd mot deltavarianten om det bara getts en dos. Dock så var skillnaden liten efter två doser. Något Johan Carlson poängterade under fredagens pressträff:

– Våra vaccin fungerar mot samtliga varianter. Alla våra vaccin som man tagit två doser av. Alla som erbjuds en andra dos bör ta den.

Hittills har 42 personer i Storbritannien dött med deltavarianten. Av dessa hade sju personer fått första dosen mer än 21 dagar tidigare, tolv hade hunnit få en andra dos mer 14 dagar tidigare. Av de 42 döda så var 23 ovaccinerade, det skriver Sky News.

De olika varianterna av coronaviruset betecknas numera med hjälp av det grekiska alfabetet. Att benämna varianterna baserat på platserna de upptäcktes på är stigmatiserande och diskriminerande, enligt WHO:s tekniska chef Maria Van Kerkhove. Hon menar även att de vetenskapliga namnen kan vara svåra att uttala och komma ihåg. Enligt WHO ska de nya namnen dessutom underlätta i offentliga diskussioner.

VOC (Variants of concern) – orosvarianter av SARS-CoV-2

Alpha

Upptäcktes i: Storbritannien i september 2020

Utnämndes som en orosvariant: 18 december 2020

Beta

Upptäcktes i: Sydafrika i maj 2020

Utnämndes som en orosvariant: 18 december 2020

Gamma

Upptäcktes i: Brasilien i november 2020

Utnämndes som en orosvariant: 11 januari 2021

Delta

Upptäcktes i: Indien i oktober 2020

Utnämndes som en orosvariant av SARS-CoV-2 11 maj 2021 (VOI 4 april 2021)

VOI (Variants of interest) – intressevarianter

Epsilon

Upptäcktes i: USA mars 2020

Utnämndes som en intressevariant: 5 mars 2021

Zeta

Upptäcktes i: Brasilien april 2020

Utnämndes som en intressevariant: 17 mars 2021

Eta

Upptäcktes i: Flertal länder december 2020

Utnämndes som en intressevariant: 17 mars 2021

Theta

Upptäcktes i: Filippinerna januari 2021

Utnämndes som en intressevariant: 24 mars 2021

Iota

Upptäcktes i: USA november 2020

Utnämndes som en intressevariant: 24 mars 2021

Kappa

Upptäcktes i: Indien oktober 2020

Utnämndes som en intressevariant: 4 april 2021

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.