Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Demonstranter förbereder sig för att skjuta med pilbåge under en konfrontation med polisen vid polytekniska universitetet. Foto: AP/TT

Demonstranter i Hongkong attackerar med pilar och bensinbomber

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamheterna kring ett universitet som ockuperas av demonstranter i Hongkong ökar under söndagen.
Polis har beskjutit demonstranter med tårgas och vattenkanoner. Demonstranter har kastat bensinbomber och skjutit pilar varpå en polisanställd har träffats i vaden.

Söndagsmorgonen i Hongkong inleddes som lördagen avslutades – med sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Demonstranter, främst studenter, ockuperade stadens polytekniska universitet där söndagens tidiga sammandrabbningar ägde rum.

– Vi vill inte attackera polisen, vi vill bara skydda vårt område här på universitetet, och vi vill skydda Hongkong, säger Chan, en student på platsen.

Bilder från universitetsområdet visar hur demonstranter, under en konfrontation med polisen, skjuter med pilbåge och använder jättelika hemmagjorda slangbellor för att skjuta iväg bensinbomber.

En polisanställd som arbetade på pressavdelningen träffades i vaden av en pil, enligt polisen i Hongkong.

Vill blockera trafik

Universitetet är det åtminstone femte i Hongkong som under perioder har ockuperats av demonstranter. Det polytekniska universitet ligger nära infarten till den viktiga vägtunnel som förbinder Hongkong-ön med resten av staden. Att blockera trafiken i tunneln, och därmed störa infrastrukturen och ekonomin i Hongkong, är ett av demonstranternas mål.

Enligt tidningen South China Morning Post inleddes söndagens sammandrabbningar när demonstranter kastade sten mot invånare i staden som försökte röja bort gatstenar i närheten av universitetet och tunneln.

Kinesisk städmanöver

Lördagens städmanöver, då den kinesiska armén skickade ut soldater på gatorna i Hongkong för att röja bort barrikader och skräp från de enorma protester som hållits i staden, sågs av många demonstranter som en maktdemonstration och en varning från Peking. Lördagskvällen blev orolig i staden, och oroligheter pågick långt in på natten mot söndag.

Ett upprop på sociala medier manar demonstranter att öka trycket mot det lokala styret på måndagen. ”Gå upp tidigt, rikta in er på regimen, tryck åt ekonomin för att öka pressen”, står det i uppmaningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer